Publicitat
Societat · 28 de Novembre de 2020. 09:16h.

Plataforma per la Llengua es vanta de l'èxit amb la llei Celaá

Diu que "esperona" a actuar als patis de les escoles

Plataforma per la Llengua es vanta de l'èxit amb la llei Celaá

Plataforma per la Llengua va valorar a TV3 l'aprovació de la Llei Celaá

Plataforma per la Llengua ha admès que la nova llei d'educació "esperona els governs autonòmics a actuar als patis, menjadors i activitats extraescolars per reforçar el català".

"La nova llei d’educació esperona els governs autonòmics a actuar als patis, menjadors i activitats extraescolars per reforçar el català en aquests espais" recalquen des de l'entitat, apuntant que "aquest nou text permetria treballar aquests aspectes també fora de les hores estrictament lectives i a les aules, com podria ser dinamitzar activitats en català en espais que formen part del procés educatiu, com ara el pati o el menjador escolar o les activitats extraescolars i esportives".

La Plataforma per la Llengua ha celebrat que la seva esmena per suprimir el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament s'hagi incorporat en la modificació de la Llei Orgànica d'Educació. En un comunicat, l'entitat afirma que "la llei també obliga els governs autonòmics a garantir que els alumnes són competents en les dues llengües oficials" i admet que la nova normativa "suprimeix" el castellà com a vehicular a les escoles.

"La Plataforma per la Llengua celebra que la seva esmena s'hagi incorporat en la modificació de la Llei Orgànica d'Educació, fet que suprimeix la vehicularitat del castellà" han manifestat des de l'organització.

"El nou redactat inclou una esmena de la Plataforma per la Llengua que suprimeix la vehicularitat del castellà, de manera que es retorna als governs autonòmics la competència de decidir les llengües vehiculars dels sistemes educatius" apunten des de la Plataforma, recalcant aquest fet "va quedar amenaçat amb la Llei Wert de l'any 2013".

Tot i així, la Plataforma per la Llengua adverteix que "els tribunals encara tenen marge per a interpretacions interessades de lleis com la mateixa Constitució espanyola, fet que podria continuar obstaculitzant la consecució d'un sistema educatiu plenament normalitzat en català". "Una novetat important d'aquesta llei és que obliga els governs autonòmics a impulsar 'instruments de control, avaluació i millora' que permetin de garantir la competència comunicativa en les diferents llengües oficials" expliquen des de l'entitat.

La Plataforma per la Llengua ja va realitzar l'any 2019 un estudi "d'incògnit" en el qual s'analitzaven converses espontànies fora de l'aula en els alumnes. L'estudi va determinar que només un 14,6% de les converses entre estudiants de l'ESO són en català als patis de les escoles, una xifra que augmenta fins al 35% en el cas dels alumnes de Primària. 

Publicitat
Publicitat

41 Comentaris

Publicitat
#40 recordad 6 y 7 septiembre, Barcelona is not Catalonia, 29/11/2020 - 20:37

básicamente lo que quieren es ir por las escuelas obligando a nuestros hijos no sólo a hablar exclusivamente en la lengua que ellos impongan sino con la mentalidad que ellos impongan, es decir, convirtíendolos en fanáticos secesionistas totalitarios y asquerosos como ellos

#39 Menjamela Grandi, Anapurna, 29/11/2020 - 17:16

Un idioma que necesita comisarios políticos y millones y millones de euros en subvenciones para fomentar o imponer su uso, está muerto. Más que Plataforma por la lengua deberían llamarse Formol en plata para la lengua. Enhorabuena totalitarios.

#38 Nitato, Navarcles, 29/11/2020 - 15:24

Molt bona manera de matar el català. Prohibint coses

#37 Cajonacona, Barcelona, 29/11/2020 - 14:49

Soy yo o todos estos indepens son feos y acomplejados? Que hablare en la lengua que me de la real gana y en mi caso tengo 3 idiomas nacionales a parte de los de otros paises. Que cuanto mas obligueis menos conseguireis. Los idiomas son para unir no para separar. Hace tiempo que ya no hablo ni escribo en catalan porque no me da la gana. Queda claro?

#37.1 Vicenç Pardal, Villagüevo, 30/11/2020 - 15:53

Escolte,chove,com gosa questionar la meua apostura?

#36 Tirant, Bcn, 29/11/2020 - 13:18

Gràcies, Sánchez ...