Societat · 1 d'Octubre de 2021. 12:00h.

Processen Albiol per la instal·lació il·legal d'antenes

La causa també afecta el regidor d'Urbanisme de l'època de Dolors Sabater

Processen Albiol per la instal·lació il·legal d'antenes

El jutjat d'instrucció número 4 de Badalona ha acabat la instrucció i deixa a punt de judici l'alcalde del municipi, Xavier Garcia Albiol, i set persones més per prevaricació urbanística i malversació de fons públics. La Fiscalia, que va presentar la denúncia inicial, concretarà en els pròxims dies si sol·licita que s'obri judici oral contra l'alcalde i quina pena demana per a ell.

El cas gira al voltant de la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència i "manifestament il·legals" entre el 2012 i el 2018 en terrenys de titularitat municipal, en concret a la caserna de la Guàrdia Urbana. La causa afecta regidors d'aquell mandat d'Albiol, però també el d'Urbanisme de l'època de Dolors Sabater, que no apareix en la causa perquè va delegar les competències en matèria d'urbanisme.

Arran d'una situació de problemes de cobertura mòbil a Badalona, Vodafone va demanar a l'Ajuntament instal·lar una estació base de telefonia, però tot de manera informal. Aquesta instal·lació, remarca el jutge, requeria d'una llicència urbanística i també ambiental. A més, la finca on es va col·locar era un equipament de nova creació de caràcter local i no està permès instal·lar-hi antenes.

També calia un expedient patrimonial perquè era de titularitat municipal. Telefònica també va instal·lar una estació mòbil amb autorització verbal de responsables del consistori. Les dues antenes van funcionar de forma ininterrompuda fins al 2018, quan les empreses les van retirar "de forma voluntària" sense que ningú els ho demanés. En aquest temps, l'Ajuntament va deixar d'ingressar gairebé 17.500 euros en impostos que les empreses havien d'haver abonat per ocupar un espai públic com una comissaria.

El jutge ha conclòs que hi ha indicis de delicte de prevaricació i malversació contra vuit persones. Una d'elles és Miquel Jurado, regidor de seguretat ciutadana durant el primer mandat d'Albiol. Segons el jutge, Jurado era "perfectament coneixedor de la il·legalitat de les instal·lacions" i, malgrat això, "va ocultar" aquesta circumstància al sindicat policial SFP, que li havia demanat explicacions. No va fer res per revertir la il·legalitat, conclou el jutge.

Una cosa similar ocorre en el cas d'Oriol Lladó (ERC), que va ser regidor d'Urbanisme mentre Sabater va ser alcaldessa. Lladó "va tenir ple coneixement de l'antijurídica situació de les antenes, no constant que realitzés cap actuació correctora”. Els altres cinc processaments són Christian C, gerent de Engestur; Tomàs V, conseller delegat de Engestur; Josep D, cap dels serveis jurídics de l'ajuntament; Xavier S, gerent de Territori; i Miguel Ángel S, de l'empresa MSR.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 recluta, conca, 01/10/2021 - 17:37

¡ Pues dimisión al canto !

#2 C, Vilassar de Mar, 01/10/2021 - 14:50

Prou repressió!!! Medalla del Parlament, ja!!!

#1 JM, Barcelona, 01/10/2021 - 13:34

El PP tiene sus ideas buenas y hace buen gobierno "en general", pero siempre acaba metido en temas de corrupción. Joer macho, es que no aprendemos