Publicitat
Societat · 12 de Novembre de 2021. 12:12h.

Professors universitaris veuen “nacionalcatalanisme”

Més de 200 docents comparen la situació al franquisme

Professors universitaris veuen “nacionalcatalanisme”

La plataforma Universitaris per la Convivència, que aglutina més de 200 professors de totes les universitats catalanes, compara en una carta la situació actual al franquisme, denuncia “nacionalcatalanisme” així com totalitarisme.

La carta reclama a l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) que “deixi de pronunciar-se políticament en nom de tots, que condemni sense embuts la violència contra estudiants constitucionalistes als campus i que respecti el bilingüisme existent a la societat catalana”.

En aquest sentit denuncien que “la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió dels seus professors i alumnes estan sent lesionades una vegada i una altra per les declaracions institucionals de contingut partidista emeses pels òrgans de govern i de representació de les nostres universitats, i per la pròpia ACUP”.

“Així ho han establert els tribunals en reiterades ocasions: tres universitats catalanes (la UB, la UPF i la UOC) ja han estat condemnades en seu judicial”, recorden.

“No correspon a la universitat promoure una ideologia o una altra, ni adherir-se a una o altra causa partidista, i per això els seus gestors i representants no són elegits per la que puguin tenir, sinó per defensar interessos i emprendre projectes de caràcter acadèmic. No han de parlar, políticament, en nom nostre”, remarquen.

"Les universitats catalanes, i la mateixa ACUP, han de deixar d'assumir com a pròpies, i per tant de tots nosaltres, les posicions ideològiques que només són d'alguns", subratllen.

"Al mateix temps, la llibertat de reunió i la de manifestació s'estan veient afectades per la pretensió de certs sectors del moviment estudiantil de monopolitzar l'espai públic universitari, expulsant-ne tots els que pensen d'una altra manera", indiquen, a més de qualificar “aquesta pretensió” de “totalitària”.

“La llibertat lingüística, o el dret de tothom a expressar-se i comunicar-se amb els altres en qualsevol de les nostres llengües, avui també està amenaçada. En aquest cas, de manera molt més insidiosa però no per això menys greu”, denuncien per altra banda.

“En el nom dels principis de 'transparència' i 'seguretat' lingüística, es fomenta la delació i la investigació, en definitiva, la intimidació dels qui s'atreveixen a fer servir a classe, tan sols sigui puntualment i en atenció als seus alumnes, una llengua diferent de l'anunciada”, lamenten.

“Ningú té el dret d'exigir als altres que s'expressin en una llengua o una altra”, destaquen, a més de recordar que “la llengua majoritària dels catalans és el castellà” i que “la llengua catalana és no només plenament respectada i normalment usada a la universitat, sinó clarament dominant en la comunicació institucional”.

“Al seu dia, la dictadura franquista va intentar posar totes les universitats espanyoles al servei de la causa del nacionalcatolicisme, i no van ser els seus rectors els que ho van impedir, sinó que es van prestar a garantir la submissió de la universitat al poder. Una submissió que tant de mal va infligir a la salut cultural i política de diverses generacions i que va posar les nostres universitats a la cua de les de la resta d'Europa”, rememoren.

“Avui, a Catalunya, el poder aspira a un atropellament semblant, el de convertir la sencera universitat catalana en una baula més de la cadena amb què pugui sotmetre tota la societat a la causa del nacionalcatalanisme. El preu, ja ho estem veient, és sacrificar les llibertats públiques dels que discrepen d'aquesta causa”, conclouen.

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#27 Joan Ferrandis, Barcelona, 14/11/2021 - 00:13

Siempre digo lo mismo. En Cataluña hemos pasado del franquismo al nacionalcatalanismo, que viene a ser lo mismo, pero sin muertos.

#26 Neferu, Barcelona, 13/11/2021 - 21:14

Totalmente de acuerdo y mi apoyo a esos profesores y alumnos a los que se les priva de sus derechos más fundamentales: el libre pensamiento y la libertad de expresarse en cualquiera de las dos lenguas cooficiales de esta comunidad autónoma. Hay que combatir al Nacionalcatalanismo. No pueden negarlo, les encantan las prácticas franquistas.

#25 BEJOTA, BCN, 13/11/2021 - 12:03

El voto de Lérida vale casi 3 veces que en Santa Coloma de Gramanet. TENÉIS UN 26% DEL CENSO (UNA PERSONA UN VOTO)EN LAS "PLEBISCITARIAS" DEL 14-F.

#24 Íñigo, Palma, 13/11/2021 - 07:48

No hay como ponerles en el espejo , se han convertido en lo que supuestamente debían enfrentarse. Del nacionalcatolicismo de la dictadura franquista al nacionalcatalanismo del régimen totalitario del Govern Catalán. Y así han convertido al catalanismo en su nueva religión laica con su nació como Dios al que servir.

#23 Barcelona, Barcelona, 12/11/2021 - 23:02

El nacionalcatalanisme és el típic carlisme medieval català.