Publicitat
Societat · 15 de Juny de 2020. 19:53h.

"Pujol volia una independència low cost"

Santiago Tarín, autor de 'En el tsunami catalán': "No hauria arribat tan lluny"

"Pujol volia una independència low cost"

El periodista Santiago Tarín ha afirmat aquest dilluns que "Pujol no hauria arribat tan lluny amb el procés". Tarín, autor del llibre 'En en tsunami catalán', que ha concedit una entrevista a e-notícies, ha indicat que Pujol "coneixia el que era un Estat, cosa que sembla que els seus successors no".

"Ell volia assentar les bases pel que passaria després, però crec que Pujol no hagués arribat a aquest estat de coses a les quals hem arribat, ell era partidari d'una independència 'low cost' en el sentit de baix cost pel país i per la societat" ha dit. "L'error de Puigdemont i Junqueras va ser que van confondre Govern amb Estat" ha assenyalat.

Tarín ha indicat que "la societat s'ha trencat amb el procés". L'autor del llibre 'En en tsunami catalán', també ha augurat que "necessitarem molt temps i mercromina per tancar la cicatriu" que ha originat el procés.

Santiago Tarín ha destacat la divisió que ha ocasionat el procés en la societat catalana i ha lamentat que sovint les veus discrepants són titllades de "traïdors". "El procés ha dividit la societat entre patriotes i traïdors" ha apuntat en l'entrevista, on ha criticat que "tots els que no estan a favor són uns botiflers". "Tot el que ha passat ha creat unes fractures molt profundes" ha considerat.

"Que a algú se li titlli de ser d'una determinada ideologia sense preguntar-li només perquè no està d'acord en alguna cosa em sembla molt greu. Quan es divideix la societat en uns i altres, això acaba tenint conseqüències" ha alertat. En aquest sentit, ha explicat que "la Generalitat està impulsant una Catalunya d'uns i uns altres. I aquí hi ha una responsabilitat gran" ha afegit.

L'autor de 'En en Tsunami catalán' ha assegurat que "el procés era un globus molt inflat" i ha subratllat que amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució "la societat es va tranquil·litzar de sobte". "La prova que el procés era un globus molt inflat és que amb el 155 la ciutat estava normal" ha explicat.

"La gent estava molt angoixada i l'angoixa va acabar amb el 155" ha dit. "La societat es va tranquil·litzar de sobte amb el 155, quan pocs dies abans hi havia cua als bancs" ha assenyalat."El procés ha deixat enrere una petjada de destrucció enorme, la primera la social. Vivim en una societat molt trencada" ha dit.

L'autor de 'En el Tsunami catalán" ha assegurat que "el procés va començar amb Jordi Pujol". "Si un recupera la història d'Espanya de la transició, és bastant evident que el procés va començar amb Pujol l'any 80, quan arriba a la presidència de la Generalitat" ha indicat.

Tarín explica que "Jordi Pujol ja en l'any 1980 parla de construcció del país. És evident que ell tenia una idea i la va dur a terme d'una forma sistemàtica". El periodista també ha indicat que "estan intentant blanquejar la figura de Pujol".

Tarín ha destacat la "incidència de la corrupció" en el gir polític que ha fet Convergència. "La corrupció explica molt la trajectòria de Convergència" ha apuntat, recalcant que "quan comencen a sortir els casos de corrupció s'extremen les postures". "La corrupció prospera quan hi ha complicitat social" ha dit Tarín. "No podem obviar la corrupció, perquè aquesta explica com s'ha manejat el poder a Catalunya" ha explicat.

El periodista ha explicat que Pujol va condicionar els seus vots al Congrés i que "a canvi d'aquests vots aconseguia uns avantatges que altres no tenien i en aquest mercat és on ell es va fer molt popular" ha dit. Tarín, en l'entrevista, recorda que "no solament amb Felipe Gonzalez, amb Aznar en els pactes del Majèstic eren molt amics tots, quan al PP se l'ha presentat com la bèstia negra de Catalunya". "Els Governs reien les gràcies a Pujol" ha explicat.

Tarín també ha manifestat que "Barcelona no ha estat mai una ciutat independentista" i ha contraposat el component sociològic entre Barcelona i la Catalunya rural. "Hi ha dues catalunyes, que podrien ser Barcelona i el món rural. Barcelona independentista no ha sigut mai, ha estat així des de fa segles" ha recalcat.

El llibre 'En el tsunami catalán' és un treball que analitza la incidència de l'obra de Jordi Pujol d'ençà que esdevingués president de la Generalitat l'any 1980 en la situació política actual així com l'afectació que van tenir els casos de corrupció de CDC amb el posterior procés. L'autor aporta una àmplia visió en la qual exposa la confluència de quatre factors com a principals elements del gir de CDC cap a posicionaments més rupturistes.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 Marti, Palafrugell, 22/06/2020 - 21:14

Puigdemont i Junqueras no cometen errors. Ells son en sí mateixos dos grans, terribles errors.

#9 Gerard de sarria, SARRIA, 17/06/2020 - 15:25

Es l Estat l qual serviu els periodistes soldats. Tot un exemple D ètica i compromís en la llibertat... Si fóssiu metges esterieu fora de la professio per violació de compromís deontològic. Al segle XxI no és pot defensar el colonialisme. Ni a l Àfrica ni a Europa... I menys tenir por al virus de la tirania.

#8 Ramon, Barcelona, 16/06/2020 - 19:32

Una vegada més, vull agrair que faci aquestes entrevistes, on tenim ocasió de conèixer opinions no politicament correctes, i informacions absolutamente sorprenents (que la línia 9 de metro hagi costat més que el AVE Barcelona-Madrid¡¡¡¡)

#7 Tabarnés puro, Barcino, 16/06/2020 - 11:00

Pujol, como todo el catetismo lazi, no quería una independencia low cost, sino una independencia pagada y financiada por el resto de España. Y encima con aplausos.
"Y tendremos todo pagado por el simple hecho de ser catalanes", ese es el lema y la paranoia lisérgica grocnyorda.

#6 D. Tarragona, Torredembara, 16/06/2020 - 08:57

.../... (2 de 2)
que se irán. Al final, cuando las prestaciones para muchos y muchas se acaban, sobrevivirán con el ingreso mínimo vital, por más que se llenen la boca que Catalunya som tal, Catalunya és pasqual...Se olvidan porque nace el prucés y el precio que querían pagar a sus votantes...mientras otros en un maletero.