Publicitat
Societat · 29 de Gener de 2013. 12:20h.

Quan els catalans es comportaven com nazis

L'escriptor Manuel Forcano descriu l'antisemitisme a Catalunya durant l'Edat Mitjana

Quan els catalans es comportaven com nazis

L'escriptor i filòleg Manuel Forcano, durant el seu discurs

L'escriptor i filòleg Manuel Forcano va recordar que "l'Holocaust el tenim molt a prop". "Malauradament, la història del nostre país ens demostra que, en temps remots, es van dur polítiques semblants o gairebé calcades al que van aplicar els nazis", va subratllar.

En una conferència al Palau de la Generalitat sobre "L'Holocaust, tan lluny i tan a prop" -en el marc del dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust- va explicar que a Catalunya, a l'Edat Mitjana, també es van aprovar normes perquè els jueus portessin "marques a la roba" com els nazis amb l'objectiu de "quedar separats, humiliats, arruïnats".

La reina Maria, esposa de Martí l'Humà, va dictar el 1397 normes perquè els jueus lluissin roba per diferenciar-los -com capes més llargues o curtes i barrets- a més de "marques a la mànega de la mesura d'un pam de diàmetre de color groc amb una lluna vermella al centre".

A Catalunya, a l'Edat Mitjana, a més dels jueus, es marcava els "heretges, els falsos testimonis, els delatos, els adúlters, els homosexuals, els fills bastards, els bruixes, els bruixots, els leprosos i les prostitutes.

Manuel Forcano va destacar el cas del monjo benedictí Ramon Martí, nascut a Subirats (Alt Penedès) el 1280 que va publicar el 'Pugio Fidei', una obra que va tenir una gran influència en l'antisemitisme modern dels segles XVIII, XIX i XX. "L'Holocaust neix també de polítiques de l'Edat Mitjana que s'han practicat a casa nostra", va insistir.

El també doctor en filologia semítica també va fer recordar que els visigots, quan es van convertir al catolicisme -eren arrians- ,van imposar una política restrictiva "contra la comunitat jueva". El concili de Sevilla del 619 va obligar "tots els jueus a batejar els seus fills" i el de Toledo (633) obligava a separar els fills dels pares "perquè no fossin educats com a tals".

El 680 es força els jueus "a batejar-se sota l'amenaça de baptisme o exili" i el concili de Toledo de 694 ja es va parlar d'una "solució final": "s'acusava de conspiració tots les jueus del reialme" i les "famílies jueves havien de ser desmembrades, disperses i resintal·lades perquè s'assimilessin".

"L'Holocaust sembla lluny, però no ho és gens: el tenim aquí. La brutalitat, el mensypreu, la ràbia, la capacitat de fer mal no les tenim a prop, les tenim a dins nostre: només l'educació i la cultura la poden dominar" tot i que també va advertir que "Alemanya era un nació culta: els professors que van participar en els consells que defineixen la solució final eren professors d'universitat molts d'ells".

L’acte -en absència de la vicepresidenta Joana Ortega, que va excusar la seva assistència per malaltia- va comptar amb la participació del regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; la vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament de Catalunya, Anna Simó; i el testimoni de Rhoda Henelde Abecasís, una supervivent de l'extermini.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#13 Eloi, Barcelona, 30/01/2013 - 15:21

O sea que la cosa viene de lejos...

#12 contribuyente, Santo Domingo, 30/01/2013 - 11:31

jajajajajaja que bueno ahora resulta que la barratina, era para destinguyir a los judios

#10 Xavier Termens Buils, Ofaquim. (Israel)., 30/01/2013 - 10:14

Conec d'aprop el tema ja que sóc descendent de jueus catalans que van patir-ne molt. Tot i això vull deixar clar que l'estat d'Israel otorga a Catalunya una visió diferent i força més positiva que no pas envers Espanya doncs sempre ha hagut un tracte preferent cap els jueus en el darreres èpoques.

#9 Albert, Sabadell, 30/01/2013 - 00:35

Sobre el tma dels jueus, cal destacar que Catalunya no volia la Inquisició: http://alguneshistoriesdelspaisoscatalans.blogspot.com.es/2013/01/catalunya-no-volia-la-inquisicio.html?m=0

#9.1 Omar Jayyam, Barnacity, 30/01/2013 - 13:37

¿Quién te ha contado esa mentira, alma candida? Si la Inquisición es un invento de la Corona de Aragón. En Castilla no existía. Y para cuando se implantó, ya no quedaban judíos en Cataluña, expulsados a base de progroms.

#8 Cornellanenc, Cornellà, 29/01/2013 - 19:35

Cal assumir la pròpia història, catalana i europea, d'antisemitisme, precedent dels progroms i la xoa. Forma part de la nostra història. Conec Forcano i no és anticatalà (tot el contrari). I el futur Estat farà bé d'assumir-ho i tenir unes bones relacions amb Israel.