Publicitat
Societat · 26 de Novembre de 2014. 22:06h.

Quan els jueus escapaven pels Pirineus

Un documental descriu les rutes d’evasió dels nazis durant la II Guerra Mundial

Quan els jueus escapaven pels Pirineus

Una imatge del documental

Aquesta tarda s’ha presentat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida el documental “Perseguits i salvats. Camins de nit i boira”, dirigit per Felip Solé, que descriu les rutes d’evasió de refugiatsv jueus durant la II Guerra Mundial.

El documental s’estrenarà dimarts vinent dins l’espai “Sense ficció” de TV3, i és una producció de Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, el cap de Documentals i Nous Formats de TV3, Miquel Garcia, ha dit que aquest documental, a més de tenir “un gran nivell d’artesania” es converteix “en una peça patrimonial que tindrà repercussió durant molt temps i que enllaça amb el projecte “Perseguits i salvats” de la Diputació de Lleida”.
 
El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, ha qualificat “d’impressionant” el documental, tot apuntant que “es convertirà en un producte pràcticament únic que explica una història molt poc coneguda amb un gran rigor i que s’haurà de treballar posteriorment en escoles i instituts pel seu gran valor documental”.
 
El director del treball que s’ha preestrenat aquest dimecres, Felip Solé, ha volgut destacar “el gran valor humà del documental”, especialment pel que fa als 40 testimonis que expliquen la seva història i que “converteix aquest projecte en un treball extraordinari”.
 
La Diputació de Lleida ha recuperat aquests mateixos fets històrics amb “Perseguits i salvats”, que des d’aquest estiu senyalitza 150 quilòmetres de les rutes d’evasió per cinc comarques dels Pirineus lleidatans”.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que “un cop assolida la primera fase del projecte calia fer una passa més i posar veu i cares a la solidaritat reconeguda i poc explicada que es produí en el context de la II Guerra Mundial; entre dos pobles: el jueu i el català”.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 José, Zaragoza, 27/11/2014 - 20:28

Muchos entraron por Huesca

#3 luigi longo, bcn, 27/11/2014 - 11:39

Sí que es colaban por los Pirineos, pero eran pocos. La inmensa mayoría entraron en tropel por Irún y la Junquera sin que se les pidiese papeles de ninguna clase, el régimen de Franco lo permitió sin mayores problemas. Todo hay que decirlo.

#2 podemos, bcn, 27/11/2014 - 11:00

en Madrid no pueden hacerlo, porque los padres y abuelos de los dirigentes del PP eran franquistas muchos de ellos e iban de la mano con Mussolini y Hitler.

Pregúntale al ministro del Interior, con un padre falangista, o Ruiz Gallardón con su suegro en busca y captura.

#2.1 pere, EING??, 27/11/2014 - 13:14

Como va a dejar pasarlos Franco si era aliado de Hitler!

#2.3 luigi longo, bcn, 27/11/2014 - 17:38

Si Franco hubiese sido realmente un aliado de Hitler, los vencedores de la guerra habrían acabado con él. Franco jugó sus bazas en un escenario muy complicado y ponía huevos en varias canastas, y nunca rompió con los aliados. Además, pronto se dió cuenta de que Hitler perdería la guerra

#1 Ramon de les olives, Barcelona, 27/11/2014 - 03:07

Això és un exemple del que ha de ser una televisió pública. Malauradament, reportatges com aquests són escasos. El que prima a "la seva" és el discurs monotemàtic, que ja saben quin és, oi?