Publicitat
Societat · 15 de Març de 2014. 22:05h.

Quan Lleida va intentar resistir "a ultrança" a les tropes borbòniques

El president de la Diputació diu que "estem compromesos amb el procés"

Quan Lleida va intentar resistir "a ultrança" a les tropes borbòniques

Rañe i Homs

Unes 250 persones han assistit a la jornada “Lleida 1707 - Barcelona 1714” que la corporació lleidatana ha organitzat al Born Centre Cultural en el marc del Tricentenari. La jornada s’ha iniciat amb una benvinguda institucional que ha comptat amb l’assistència del conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs. En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que Catalunya “està vivint un període excepcional de la seva història i unes circumstàncies molt especials protagonitzades per la societat civil".

Reñé ha recordat que durant el setge de Lleida de l’any 1707, el convent del Roser va ser incendiat per les tropes borbòniques quan al seu interior s’hi trobaven set-centes persones refugiades, moltes de les quals van sucumbir a les flames. “Aquest fet donà pas a un llarg període de destrucció, assassinats, saquejos i persecucions, i donà clara referència del tarannà dels conqueridors”, ha puntualitzat Reñé.

En el seu parlament, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que “300 anys després, les terres de Lleida i institucions com la Diputació que tinc l’honor de representar continuem en els llocs més avançats de la defensa nacional del nostre país” i ha afegit que “la viabilitat d’un futur estat català comença al món local”.

“Les comarques i municipis de Lleida estem compromesos al capdavant del procés i el convenciment que volem decidir per nosaltres mateixos i que Catalunya s’ha de convertir en un nou estat de la Unió Europea és una idea àmpliament compartida per la societat lleidatana”, ha indicat Reñé.

Per la seva part, el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha manifestat la seva satisfacció per poder participar en aquest acte “d’intercanvi, germanor i unitat”. En la seva intervenció, Homs ha afirmat que encara ara hi ha persones que “d’una forma tan obstinada i tan absurda” no entenen aquesta unitat de país que es demostra en actes com el d’aquest dissabte al Born Centre Cultural i ha afegit que “si som una càrrega per ells, que ens deixin marxar i nosaltres expressarem sempre i de manera constant sentiments de bona amistat”.

Posteriorment, s’ha celebrat una taula rodona titulada “Lleida 1707-Barcelona 1714” amb l’advocat, escriptor i director del Born Centre Cultural, Quim Torra; el director del Consorci Turóseuvella, Josep Tort, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, com a moderador.

En el transcurs de la mateixa, el director de l’IEI ha explicat que “per totes les guerres que venien de Ponent, Lleida sempre havia estat clau” i que era l’entrada de Catalunya i un punt d’avituallament i farratge per les cavalleries, la “benzina d’aquell temps”.

Els ponents també han explicat que Catalunya va entrar en guerra perquè un grup de comerciants es van resistir a caure en l’absolutisme i volien modernitzar el país.

La cruesa del setge al Convent del Roser ha estat relatada per Pep Tort i Quim Torra ha indicat que en aquells moments el Principat veu tot el que passa a Lleida i decideix “resistir a ultrança”.

Després de la taula rodona, la Sala Moragues d’aquest singular espai ha acollit  la representació escènica “El setge de Lleida 1707”, que ha narrat el setge que va viure la ciutat el 12 d’octubre de 1707 a mans de les tropes borbòniques a les ordres de Felip V.

Publicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#21 Ernesto, Vilassar, 16/03/2014 - 14:34

Presidente de Diputación comprometido con el proceso? Qué proceso?

#21.1 8, i, 16/03/2014 - 18:56

No entens gran cosa, veritat?

#21.2 Ernesto, Vilassar, 16/03/2014 - 19:39

La verdad es que no. ¿Me lo cuentas?

#20 Mandonio, Ilergeten, 16/03/2014 - 13:43

Lleida ha estat ibera, celtibera, ilergeta, romana, visigoda i ara espanyola. Mai catalana. Els únics que si van deixar la pell van esser l'Indivil il Mandoni, liders ilergetes davant dels romans. Però tranquils, a aquestos 2 pernilets els hi queden 2 telediaris.

#20.1 Toni, Lleida, 16/03/2014 - 15:10

No et va vergonya ser tan miserable, cínic i analfabet? Lleida MAI ha estat espanyola per molts immigrants espanyols com tu que ens envies Franco per colonitzar-nos i diluir-nos. Sempre seràs un immigrant al lloc on vius, t'hauria de donar vergonya, torna al teu país inadaptat.

#19 Pere, Lleida, 16/03/2014 - 13:17

President de la Diputació que no ha votat ningú. Col·locat pel partit pels serveis prestats a la causa convergent. Alcalde d'un petit llogaret i sense cap estudi ni preparació. Viatja pel món a compte del contribuent per promocionar un aeroport fantasma. Aquest és el veritable drama del país..

#18 lo darrer Paer, Lleida, 16/03/2014 - 12:47

Commemorant-se ahir la caiguda de Lleida ciutat el 1707 (no pas la de la "Província") com és que no hi era el Paer en cap de Lleida? Com és que la màxima autoritat era el president de la Diputació, que també deuria representar la Cervera botiflera oi? Aquest acte d'ahir és pura propaganda Convergent

#18.1 Paer en Cap, Cervera, 16/03/2014 - 13:04

Això de Cervera botiflera pot venir a explicar-nos'ho? Posem les 2000 butaques del teatre a la teva disposiciò!

#18.2 Laughter, L'H, 16/03/2014 - 18:04

Sí claro, ese estudio hecho por encargo y a medida, elaborado por Llobet i Portella. Ahora resulta que Felipe V, que en 1717 dictaminó la creación de una única universidad en Cervera, y la supresión de seis universidades existentes en Cataluña, lo hizo como "castigo" a la ciudad.

#17 sr Pepito, Lérida, 16/03/2014 - 12:43

Los nacionalistas,además de buscar sólo el enfrentamiento étnico, desconocen la historia o si la conocen la manipulan ruinmente , por q todo el mundo sabe q el enfrentamiento dinástico fue también enfrentamiento entre catalanes . Si hoy llevan la cosa al límite se encontrarán también con lo mismo .

#17.1 Lo padrí, Lleida, 16/03/2014 - 13:06

Guaita, lo Pepito del Canyeret!