Societat · 9 de Març de 2020. 22:59h.

Què s'ha de fer si tens el coronavirus?

Salut recomana precaucions als familiars de contagiats

Què s'ha de fer si tens el coronavirus?

Gent amb mascareta a l'Hospital Clínic (Foto: Marc Mesa)

L'Agència de Salut Pública de la Generalitat, en coordinació amb el ministeri de Sanitat, recomana als ciutadans que presentin símptomes relacionats amb el coronavirus trucar al 061 per fer un primer cribratge. En cas de confirmar-se la malaltia, la persona infectada serà aïllada i podrà conviure amb els seus familiars, sempre que tots els habitants de la llar segueixin les mateixes indicacions mèdiques.

-Què he de fer si sospito que tinc coronavirus?

Les autoritats sanitàries recomanen trucar al 061 i no anar a cap Centre d'Atenció Primària (CAP) o a urgències si es tenen símptomes propis del coronavirus com poden ser tos seca, febre i dificultats respiratòries. D'aquesta manera, es pretén evitar que els centres hospitalaris se saturin i, alhora, minimitzar el contagi de terceres persones.

-Què fer si contrec el coronavirus?

Els casos sospitosos hauran d'estar 14 dies en aïllament domiciliari. El Departament de Salut explica que l'objectiu d'aquesta mesura és "evitar la propagació del virus" i consisteix a "mantenir-se al propi domicili i no sortir a espais públics".

Els professionals sanitaris fan un seguiment diari de l'evolució dels símptomes que presenten les persones aïllades per determinar la seva gravetat i, en cas que sigui necessari, ingressar-la en un centre hospitalari.

- Podré conviure amb els meus familiars en cas d'aïllament domiciliari?

Les autoritats sanitàries afirmen que "la persona que estigui en situació d'aïllament podrà seguir convivint amb les persones de la seva llar", però "tots hauran de prendre les mesures que els indiquin els professionals sanitaris".

- Quins són els símptomes?

Els símptomes més comuns del Covid-19 són el mal de coll, la tos seca, la febre i la sensació de falta d'aire. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i, fins i tot, la mort. Aquest quadre, tanmateix, es presenta generalment en persones grans o que pateixen alguna malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d'immunitat.

- Com es contagia la malaltia?

Tot i que no es coneix de forma precisa la manera de contraure la malaltia, l'Agència de Salut Pública de Catalunya creu que per analogia la transmissió es produiria pel contacte amb animals infectats o a través de les secrecions respiratòries provocades per la tos o l'esternut d'un malalt. Aquestes secrecions podrien infectar una altra persona si entren en contacte directe amb el nas, els ulls o la boca.

Les autoritats sanitàries consideren poc probable que el virus es pugui encomanar a través de l'aire si la distància és superior a un metre. L'Agència de Salut Pública de Catalunya aconsella vigilar l'estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge si s'ha estat en zones de risc per veure si es desenvolupen símptomes de la malaltia.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Josep Pagès CARDEDEU SI NO PAGAS LA HIPOTECA TE TIRAN A LA CALLE PERO NO TIRAN A LA CALLE A LOS OCUPAS LA JUSTICIA ES UN CANCHONDEO , PERSONAS MAYORES LAS HAN HECHADO A LA CALLE POR NO PODER PAGAR EL ALQUILER O LA HIPOTECA ESTO ES , 10/03/2020 - 11:06

AL GOVERN CATALÀ Si alguno que esta EN LA CRUEL LISTA DE ESPERA PARA OPERARSE Si coje EL CORONAVIRUS . Podeis aprobechar para operarlo verdad si .PEOR QUEL CORONAVIRUS , Es ESTAR EN LA LISTA DE ESPERA Para OPERARTE AQUI SI SE SUFRE DE VERDAD . O Esperar para entrar en LAS AJUDAS DE LA LEY DE LA DEPENDENCIA Algunos se mueren antes

#3 Josep Pagès LAS INJUSTICIAS DE AJUNTAMENTS I GOVERNS FAN MES MAL QUEL CORONAVIRUS , ELS SENSE SOTRE DE BARCELONA SUBREN POR MAL VIVIR EN LA CALLE NO POR EL CORONAV IRUS FAMILIAS S, 10/03/2020 - 10:30

Hay que preguntar a LOS LEGIONARIOS ¿ SI TIENEN MIEDO AL CORONAVIRUS ? Ellos que presumen de no tener miedo a la Muerte SON LOS NOVIOS DE LA MUERTE . Ami me asusta mas LAS INJUSTICIAS EL AJUNTAMENT DE CARDEDEU Con mi familia con ajuda DE Imformes falsos de vecinos y la Policia Local HAY COSAS PEORES QUEL CORONAVIRUS BEN SEGUR ..

#2 Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU .NO SOLO HACE DAÑO EL CORONAVIRUS A LAS FAMILIAS EN CATALUNYA TAMBE LES INJUSTICIAS , MI FAMILIA Y YO NO TENEMOS MIEDO DEL C ORONAVIRUS , TENEMOS MIEDO DE LOS SERVICIOS SOCIALES POLIC, 10/03/2020 - 09:51

QUÈ S´HA DE FER SI TENS EL CORONAVIRUS ? Facil HIS A VISITAR A TUS ENEMIGOS . Hir a dar la mano a todos los que te han hecho daño a ti o a tu familia No hay que desaprobechar la oportunidad de darles lo que se merecen . Ami me asen mas DAÑO MIS VECINOS Que con mentiras quieren TIRARNOS A LA CALLE Pagando cada mes el alquiler Abusibo .

#1 Manuel Pimentel, La Malahá, 10/03/2020 - 09:20

Hay quién afirma haber visto en una conocida web de anuncios el siguiente:

"Se contagia coronavirus. Precios económicos. Total discreción. Sólo disponible por unos días. Adelántese a sus familiares y amigos. Disfrute del placer de toserle a su vecino."