Publicitat

L'Ajuntament de Barcelona recorda l'ocupació de Foment per la FAI

Revengisme

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat una exposició fotogràfica sobre el llegat anarquista a Barcelona durant la Guerra Civil, repleta d'imatges propagandístiques de la CNT-FAI amb missatges polítics llibertaris sobre la "revolució social" per tal "d'expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme" durant aquell període bèl·lic.

La mostra s'ha exposat a l'exterior de l'edifici de Foment Nacional del Treball, a la Via Laietana, que va ser la seu de la CNT-FAI després que aquest sindicat ocupés l'edifici de l'organització patronal catalana el 23 de juliol del 1936.

La CNT va ocupar el Foment Nacional del Treball i l'edifici contigu (propietat de Francesc Cambó qui, refugiat a París, va donar suport a la rebel·lió militar franquista), i es va convertir en la seu del Comitè Regional del sindicat, coneguda com la Casa CNT-FAI.

La mostra, que exposa imatges propagandístiques de l'organització, evita reflectir cap dels episodis de violència revolucionària que van dur a terme les milícies de partits i sindicats anarcosindicalistes des del juliol del 1936 fins al maig del 1937 a Barcelona i Catalunya.

Durant aquell període patrulles de control dirigides per la CNT-FAI van cometre centenars d'assassinats per motius polítics, econòmics o religiosos. Monges, capellans i terratinents així com cristians practicants van ser víctimes d'aquestes milícies. També es van produir multitud de confiscacions i destrosses a esglésies i a cases particulars durant l'època que mostren les imatges de l'exposició.

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l'Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), que depenen de l'Ajuntament de Barcelona, van presentar el novembre de 2019 la mostra, que s'ha prorrogat fins al proper fins al 18 d'octubre de 2020.

L'exposició és un recorregut pel fons fotogràfic de l'Oficina de Información y Propaganda que la CNT-FAI va crear a Barcelona durant la Guerra Civil per tal d'estendre el seu imaginari de la "revolució social en el context del combat contra el feixisme".

Les fotografies mostren els primers dies de la revolució social a Barcelona, l'activitat dels milicians, els diversos fronts de guerra, la vida quotidiana a la rereguarda, les manifestacions, mítings i reportatges de les col·lectivitzacions, tant a la ciutat com al camp.

El fons està format per imatges que l'Oficina d'Informació i Propaganda de la CNT-FAI va encarregar amb l'objectiu de documentar i difondre la revolució social que va esclatar a Barcelona durant la Guerra Civil. La major part de fotografies es troben a la seu de l'Institut Internacional d'Història Social d'Amsterdam (IISG), entitat encarregada de salvaguardar la memòria de l'organització anarco-sindicalista, i a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona se'n conserva una petita part.

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#16 La Mare Superiora, Aruba, 18/09/2020 - 15:36

Ai,Déu meu,ja tornen els rojos i els anarquistes! !Viva Franco,Arriba España!

#15 Marcial, Santa Coloma, 18/09/2020 - 15:11

"Voy a echar a todas las putas de Marbella" Jesús Gil y Gil

La temporada 36-37 merece una exposición para que los barceloneses se familiarizen con la belleza del caos de la época, con una ciudad limpia de sotanas y fascistas, la expropiación de los edificios, sus nuevos dueños, la revolución social.. con el modelo de la nueva barcelona.

#14 Sorry, Barna, 18/09/2020 - 12:42

L'ADN dels pseudo-anarquistes que governen Barcelona es fa patent en qualsevol manifestació popular (?) que endeguen per demostrar qui eren els bons i els dolents segons el seu punt de vista. Clar que tan F.D.P. eren els uns com els que vingueren desprès, pero voler blanquejar la FAI i els socis, FRANCAMENT.....

#14.1 pepe, andorra, 19/09/2020 - 21:25

no eran unos angelitos, pero al menos, los de la FAI y la CNT lucharon siempre por los trabajadores, por eso la huelga de la canadiense acabo con la jornada de ocho horas y si se les demoniza desde el separatismo, el comunismo y el socialismo, es pq fueron los unicos q en Aragón, implantaron el comunismo libertario, dejándoles en mal lugar.

#13 pepe, andorra, 18/09/2020 - 12:27

q manipulacion mas sutil, eso si, de decir q gracias a la cnt fai, todos los trabajadores del mundo tienen ocho horas, de eso no dicen nada, solo recuerdan lo de la guerra civil en un evidente animo de echar encima del anarquismo libertario toda la responsabilidad en las matanzas y en las chekas. Y sobre todo, era contrarios al separatismo.

#12 Gregari, VNG, 18/09/2020 - 08:44

Fue todo tan maravilloso, que cuando entraron las tropas nacionales fueron recibidos como héroes libertadores después de un cruel secuestro. Después de 8000 asesinados con una crueldad difícil de entender por personas normales. Sí, esos eran los "buenos" en la guerra civil española.

#12.1 pepe, andorra, 18/09/2020 - 12:30

esos q dices fueron los q se pasaron por la piedra a los anarquistas y a los del poum en mayo de 1937, usaron a los anarquistas para quitarse de encima el trabajo sucio, sobre todo los de ERC y cuando estaba hecho, usaron a la guardia de asalto en Barcelona y a los comunistas en el consejo de aragon, para quitarselos de encima. Si volviera Durruti.