Publicitat
Societat · 7 de Juliol de 2018. 10:44h.

Ribó, a favor del burquini a les piscines

El Síndic també que afirma que la prohibición del toples "limita la llibertat d'expressió" de les dones

Ribó, a favor del burquini a les piscines

Una dona amb 'burquini', en una foto d'arxiu

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha afirmat que prohibir el topless a les piscines municipals limita la llibertat d'expressió de les dones, pel que ha demanat que es revisin les normatives i s'incorpori la perspectiva de gènere. La gran majoria de normes són "restrictives" ja que "a banda del topless, tampoc permeten l'ús d'un excés tèxtil, en particular l'burquini" ha afirmat el Síndic.

El Síndic ha afirmat que, després d'estudiar una queixa de la plataforma 'Mugrons lliures' en relació amb la piscina municipal de l'Ametlla del Vallès (Barcelona), la prohibició del topless "discrimina les dones i limita la seva llibertat d'expressió".

A les piscines municipals de l'Ametlla estava prohibit l'topless, però el passat mes de juny es va canviar la normativa després d'un referèndum en el qual van participar les dones de la localitat majors de 16 anys. Segons el parer del Síndic, les normes en les piscines municipals comporten una evident discriminació cap a les dones, ja que "només se centren a regular la indumentària femenina".

La gran majoria de normes són "restrictives" ja que "a banda del topless, també són restrictives amb l'ús d'un excés tèxtil, en particular l'burquini" ha afirmat el Síndic. Tanmateix, constata que "no ha trobat cap piscina en la qual en les normes d'accés es limiti l'ús del banyador tipus slip o tanga per als homes".

Ribó recomana "a tots els municipis que disposen de piscines de caràcter municipal que revisin la seva normativa d'ús amb perspectiva de gènere, i respectant la llibertat d'expressió de les persones usuàries, amb les úniques limitacions que, previstes per la llei, tinguin per objecte la salvaguarda de l'ordre, la seguretat, la moral i la salut pública de manera justificada i proporcionada".

El Síndic ha detectat que hi ha municipis on està prohibit el topless a les piscines municipals i altres on s'estableix que les persones han de banyar-se amb banyador, i que queda prohibit l'ús de qualsevol altra vestimenta que no estigui reglamentàriament establerta per a les dones (topless, biquini, etc).

La resolució recorda que "no hi ha una regulació específica de la Generalitat sobre la indumentària que han d'utilitzar les persones usuàries de piscines públiques", ni tampoc "es fa cap referència explícita sobre la pràctica del topless ni aquesta es prohibeix expressament".

Finalment, recorda que un decret atorga a les administracions locals la potestat per "regular per reglament aquest assumpte, però ho ha de fer garantint el dret a la igualtat de gènere". "En aquest sentit, el fet d'imposar unes normes de vestimenta específica per a les dones que suposin una restricció de la seva llibertat és un element clarament discriminatori per motius de gènere", conclou.

Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#18 Alejandro, Barcelona, 08/07/2018 - 23:49

¿Que qué? Sin comentarios. Me hago cruces de las pocas luces de algunos.

#17 Oriol, BCN, 08/07/2018 - 17:44

El titular és tendenciós. Hauria de dir "Ribó a favor del top less a les piscines (i eventualment del burquini).

#16 Alien, Pluton, 08/07/2018 - 14:13

Quin estúpid! Segons això hauria de permetre que la gent es banyés vestida d'astronauta. Naturalment que s'ha de regular: banyador o biquini, de tota la vida. I res de topless a les piscines.

#14 Capit@n España, The broquil is over, 08/07/2018 - 00:38

Al Sr. Ribó los burquinis le ponen cachondo...Que se le va a hacer.

#13 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 07/07/2018 - 21:39

A Cadaques tambe ?