Publicitat
Societat · 4 de Setembre de 2010. 10:32h.

Sala i Martín veu "provincià" examinar de català

Adverteix sobre el perill de convertir la llengua catalana en "antipàtica"

Sala i Martín veu "provincià" examinar de català

Sala i Martín, en una imatge d'arxiu

El professor d'Economia, Xavier Sala i Martín, en un article d'opinió a La Vanguardia, recorda que "al món hi ha dos tipus de causes: les simpàtiques i les antipàtiques". "Les simpàtiques reben el suport econòmic, polític, intel.lectual, propagandístic i moral de gairebé tot el món. Les antipàtiques no reben el suport de gairebé ningú", assenyala.

En aquest sentit considera que "si la Generalitat finalment s'aprova aquest decret llei, cometrà un error estratègic que perjudicarà a Catalunya i a la seva universitat". També critica que "els polítics d'esquerra és com si volguessin convertir el país en un gulag sense llibertat on el gran germà decideix el que hem de fer. No m'agrada".

També censura que "el conseller d'Universitats no entén el paper de la universitat en la societat: la universitat no és el lloc on s'aprèn la llengua. Això es fa a les escoles de primària i secundària", a més de recordar que "un ha de aspirar a tenir als millors investigadors i professors".

"I si aquests investigadors, professors o jugadors de futbol són catalans, molt bé. Però si són argentins, brasilers, nord-americans o de Fuentealbilla, també han de ser convidats a venir. Imposar exàmens de català als professors de la universitat, quan la llengua universal de la ciència és l'anglès, és una barrera tan absurda com ho seria obligar a qualsevol jugador del Barça a fer un examen de química orgànica", afirma.

El professor lamenta que "la tercera raó és que obligar a examinar de català dóna una imatge de intransigència i provincianisme. El que ens retorna al fenomen de les causes simpàtiques i antipàtiques. La nostra llengua ha de ser fomentada a través del cor i no de la imposició. El català ha de ser una llengua de prestigi que tots els ciutadans vulguin parlar voluntàriament i no perquè temin un càstig ".

"Els càstigs i les imposicions generen anticossos i antipaties i acaben tenint el resultat oposat al desitjat. No és hora de pensar, doncs, en com fer que el català sigui una llengua atractiva i no una llengua imposada?", conclou.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#22 MARC-SABATES.COM, REPUBLICA CATALANA DEL BARCA//*//, 08/09/2010 - 22:11

Visca Xavier Sala i Martin
Visca Joan Laporta
Visca Catalunya lliure

#21 Fran, Llinars, 06/09/2010 - 20:47

Pero aquest paio no era altament considerant entre el pancatalanisme? veient els comentaris sembla q ja l´han passat a llista negra.

#20 Jordi Tallaferro, Barcelona, 05/09/2010 - 23:03

I aquest personatge era de la Junta d'en Laporta? Renoi quins companys de viatge es va triar.Per cert,quin nivell de català té en Laporta?

#19 MARC-SABATES.COM, REPUBLICA CATALANA DEL BARCA//*//, 05/09/2010 - 20:38

Enhorabona Xavier !
Visca Catalunya //*//

#18 marcos, barcelona, 04/09/2010 - 17:42

fascista