Publicitat
Societat · 11 de Desembre de 2020. 11:59h.

Salut va trigar una setmana a intervenir la residència de Tremp

Un informe intern de la conselleria descriu les errades en la mort de 42 interns

Salut va trigar una setmana a intervenir la residència de Tremp

Salut va trigar una setmana a intervenir una residència de Tremp tot i que tenien coneixement que hi havia un brot de covid, segons informa El Periódico. Durant aquells dies, els delegats territorials de Salut van veure, i van advertir, que el centre no seguia correctament els protocols d'aïllament i sectorització, per evitar que el brot s'expandís.

Malgrat això la conselleria va esperar set dies per intervenir al centre i gestionar la pandèmia, segons es desprèn després de la primera roda de premsa de el departament de Salut, sobre l'abast del brot de la residència de Tremp. Per ara, han mort per covid-19 un total de 42 ancians des que el virus va entrar al geriàtric.

El brot es va conèixer el dia 19 de novembre, quan l'ambulatori de Tremp va alertar que un treballador havia donat positiu després d'un cribatge habitual dels empleats de centre. A l'endemà, es va extendre el primer test a tots els residents: 50 ancians i 7 treballadors van donar positiu.

A partir d'aquest moment i després de les visites dels tècnics de Salut a Lleida, el departament es va adonar que "no hi ha una correcta sectorització, no s'apliquen els protocols covid per als residus ni per menjar" i que "els treballadors no sabien com utilitzar els equips de protecció individual ", en paraules de la pròpia Farreny.

Els responsables de Salut Pública van demanar llavors que canviessin de procediment. Era el dilluns 23 de novembre. "La situació va seguir repetint-se durant els dies successius", ha exposat Farreny.

Encara sabent la gravetat de la situació, i veient com el nombre de persones grans malalts, morts, i els treballadors anava en augment, i que els plans de contenció de virus no s'aplicaven, Salut va optar per "donar instruccions i confiar en la residència".

No van prendre la decisió d'intervenir el geriàtric fins al 28 de novembre, quan el nombre de morts ascendia a una desena. "Ja hi haurà moment per valorar si arribem tard o no, ara la prioritat és salvar vides", ha afegit Farreny.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#16 Rosa María, Barcelona, 13/12/2020 - 09:04

Bé, en una semana el virus avança, va fent feina i dificilment s'haura d'intervenir per fer altre cosa que avisar a la funerària. Un altre grapat menys de hospitalitzacions i un altre grapat menys de pensions a pagar. Posteriorment, desinfecció i obertura d'expedient... i anar fent.

#15 Soloesmiopinion, Tabarnia, 12/12/2020 - 11:36

¿No eran estos los que decían que gestionando ellos habrían menos muertes?
Espero que en febrero nos acordemos todos de esto a la hora de votar.

#12 pepe, andorra, 11/12/2020 - 18:37

y viendo los porcentajes de letalidad y tamañan concentracion de muertes.. ¿No sera q se los han eutasianado? pq no es normal q un virus agresivo con una tasa general de contagios de 0.00500% o lo q sea hoy q diga el ministerio de la verdad no cuadra con el porcentaje de muertes de dicha residencia, apuesto 2 contra 1 a q la residencia es publica.

#10 Benet S., Barcelona, 11/12/2020 - 15:46

A qualsevol pais del mon civilitzat aquesta pànfila inpete i mediocre estaria dimitida i querellada per la depravada gestió que ha portat a terme i que tantes morts ha tingut com a consequencia de la seva ignorant capacitat. Aquesta la van colocar per la seva obsesió a portar el llaçet groc perque de mes baix nivell no trobarien cap altre

#9 Senen, Badalona, 11/12/2020 - 15:11

Al final va a ser cierto eso de que la mayoria de esas residencias estaban y continuan en manos de gente proxima a CiU.
Aunque claro, el trespercentisme es lo que tiene. A ver quien se atreve a chillarles tras haber pasado por caja.