Publicitat
Societat · 12 d'Agost de 2019. 14:45h.

Sense creus grogues a Normandia

Comparar el procés amb un cementiri militar està fora de lloc


De totes les idees sonades del procés la de col·locar creus grogues a les platges m’ha semblat sempre la més sonada de totes. N’hi ha hagut altres, és clar, com la llista negra d'empreses de l'ANC o que el president de la Cambra, Joan Canadell, no respongui en castellà a les preguntes en roda de premsa, cosa que no fan ni els de la CUP.

Però això de les creus, insisteixo, em va semblar la més absurda de totes: Europa està plena de cementiris militars! Tothom té un avi, un oncle, un parent que va combatre i morir la Primera o en la Segona Guerra Mundial. Tots els pobles de França tenen, a l'entrada del municipi, un monument als morts.

creus1.jpg

 

Crec que finalment se’n van adonar perquè després dels incidents l'estiu passat a Llafranc o a Canet de Mar no van tornar a insistir. Fins i tot n’havien posat al fons del mar! Però el mal ja estava fet. El mal rotllo que els hi devia donar als turistes.

Cal haver estat al cementiri nord-americà a Normandia -el de Salvar al soldat Ryan- per adonar-se del disbarat. I jo hi he estat dos cops. Clar que també cal haver estat a Mauthausen -i aquí hi he estat quatre vegades- per adonar-se’n igualment del fora de lloc és comparar el camp de concentració nazi amb els 'presos polítics i exiliats'. De Mauthausen van sortir reclusos amb 40 quilos de pes. 

Però, en efecte, en el cementiri americà se't glaça la sang. Situat a Collevile-sur-Mer-una de les localitats d'Omaha Beach- compta amb gairebé 10.000 tombes. S'accedeix, -en temps de terrorisme islamista- sota estrictes raons de seguretat i no és possible l'accés directe a la platja.

museu1.jpg

 

Des de fa anys és territori americà, va ser cedit per França per enterrar-hi els morts, molts d'ells sense identificar amb el lema Known but to God. Les creus s'alternen també amb alguna estrella de David. La majoria tenien entre 18 i 26 anys d'edat.

Alguns, per cert, morts abans del Dia D. El primer cementiri va ser a Saint-Laurent-sur-Mer. A partir de 1948, amb el recinte definitiu, van ser exhumats cossos d'altres llocs i enterrats solemnement aquí.

Hi ha, per exemple, el general Theodore Roosevelt, fill el president del mateix nom -no confondre amb Franklin D. Roosevelt-. Després d'haver estat al Nord d'Àfrica, Tunísia i Sicília, va ser l'únic general a desembarcar a Utah amb la primera onada.

Es va adonar que havien desembarcat, a causa de les corrents, dos quilòmetres més avall del punt inicialment previst. Però se li atribueix aquella frase de "Anem a començar la guerra des d'aquí mateix". En el fons va ser una sort, perquè els va allunyar de les bateries alemanyes.

10410-cartell.jpg

No va ser l'únic. A prop de Sainte-Mère-Église -el poble conegut pel paracaigudista al campanari- combatre el general James M. Gavin, al capdavant dels paracaigudistes la 82 Divisió Aerotransportada. Un cartellet recorda el lloc. Però d’això ja en parlarem en més endavant en un altre reportatge.

Amb la diferència que Gavin tenia 36 anys i Roosevelt, 56. Aquest últim va morir poc després en el camp de batalla a causa d'un atac de cor atribuït a la tensió nerviosa de les setmanes anteriors.

També hi ha un periodista d'Associtated Press, George Bede, que va morir el 25 de juliol prop de Saint-Lô a causa de l'explosió d'un obus. O pare i fill: el tinent coronel Reed i el seu fill, el tinent del matei nomb. Morts amb tres setmanes de diferència.

Si tinen ocasió d'anar -son unos 1.200 kilómetros desde Barcelona- no es perdin tampoc el museu i l'exposició final. Hi ha una galeria en record de morts i supervivents.

Han d'anar canviant les fotos. En la meva anterior visita -en un llunyà 2008- tenien els germans Sullivan. Com la de Salvar al Soldat Ryan, però no eren tres sinó cinc: George, Francis, Joseph, Madison i Albert. Van morir tots el mateix dia a l’enfonsament del creuer USS Juneau durant la batalla de Guadalcanal, al Pacífic.

La família era oriünda d'Irlanda -un poble anomenat Trafrask- i van emigrar el 1849 a causa de la fam de la patata. En un dels meus viatges per la Costa Brava irlandesa -el que ells anomenen Wild Atlantic Way- vaig topar amb un a placa que recordava el seu origen.

fotomatahus.jpg

En fi un últim missatge vist que, sobretot per casa nostra, solemsser anti yankees. Sort que van venir. De no haver estat pels nord-americans potser mitja Europa encara estaria sota el jou de l'III Reich.

És cert que, pel que fa a víctimes mortals, l'URSS està al capdavant amb l’esfereïdora xifra d’entre 20 i 25 milions de morts. Res a veure amb els 400.000 nord-americans, tots ells militars.

Però personalment sempre em queda el dubte de quants són responsabilitat de Stalin entre la purga de l'Exèrcit Roig -inclòs el mariscal Tujachevski- que va quedar escapçat el 1937, l'ordre infame de cap pas enrere o la pròpia incompetència dels comandaments militars soviètics en els primers anys del conflicte. Sense oblidar altres atrocitats com el Terror vermell, els Gulag o la fam a Ucraïna./ Un reportatge de Xavier Rius

Per a saber-ne més:

NIGEL STEWART: "Cimitières militaires en Normandie". Oprep Éditions. Bayeux 2019

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#3 uno que pasa por aqui, bcn, 12/08/2019 - 16:47

Señor Rius, ya que anda por allí, dese un paseo por el de La Cambe, que también impresiona y está cerquita.

Sobre todo cuando uno se pone a leer las fechas de nacimiento y muerte grabadas en las cruces de los enterrados allí.

#3.1 Blas de Pedo, Bcn, 12/08/2019 - 18:06

Esos eran los buenos ;eh pillín?

#3.2 Soloesmiopinion, Tabarnia, 12/08/2019 - 22:44

#3.1


Vaya, el Purria ha vuelto a sufrir otro de sus trastornos de personalidad.

#3.3 Calvet, Sant Joan Despi, 13/08/2019 - 08:58

ja, ja, ja, ja,..Con tanto trastorno de la personalidad, con este nuevo nombre ¿se opera los pedos debajo de la manta? jaaaaaaaaa, ja, ja, ja, ja, ja.

#2 Calvet, Sant Joan Despi, 12/08/2019 - 15:44

Bona Tarde. ssshhhhh, shhhhh....no doneu idees, collons!!!!. Salutacions

#1 Blas de Pedo, bcn, 12/08/2019 - 15:01

tampoco desentonaria,muchos de esos pobres muchachos ,fueron muertos por los amigos del nacionalismo español mas cañi de los años 40.
Por cierto en nuestro amado pais,a los desaparecidos los tienen tirados en cunetas ,todo eso que nos ahorramos.

#1.1 Estelada, bandera dels onanistes, egara, 12/08/2019 - 15:57

Te recuerdo en que bando estaban los fuigdemont, rovira, llach, vidal, matamala o junqueras?

#1.2 Capit@n España, Aprende historia, ignorante., 12/08/2019 - 16:30

Todo ello ocurría cuando los papás de Lluís Llach, Marta Rovira, Puigdemont, El juez Vidal etc mandaban de Alcaldes Franquistas en sus pueblos depurando republicanos. Seguro que hay enterrados españoles republicanos que combatieron contra la unidad del papa de Lluís Llach, el Glorioso Terç de Mare de Deu de Montserrat, condecorado por Franco.

#1.3 Purria Separata , Mollerussa, 12/08/2019 - 18:03

Entre ellos los fusilados por las huestes de Companys.

#1.4 Blas de Pedo, Bcn, 12/08/2019 - 18:08

Bueno si nos ponemos exquisitos,empezemos por el abuelo del Rey de España,seguimos con su padre.......
Menudos argumentos......

#1.5 Capit@n España, El koiné solo o con leche?, 12/08/2019 - 18:32

#1.4

¿¿¿¿ Acaso el Rey de España presume de ser republicano y antifranquista como haceis vosotros, abor.tos hijos y nietos de de fa.cha ???

#1.6 Blas de Pedo, Bcn, 12/08/2019 - 22:50

Tendría gracia que aún presumiera teniendo a más de 100000 súbditos tirados por las cunetas esperando un entierro digno.
Más que gracia,asco.
Pero vosotros ,por lo que veo,orgullosos

#1.7 John McLane, Bcn, 12/08/2019 - 23:50

Felipe VOX lo único que hace es blanquear el franquismo y su padre lo mismo.

#1.8 Capit@n España, El koiné solo o con leche?, 13/08/2019 - 23:47

Pues no os entiendo a los de la Dinamarca del Sud, porque en la Dinamarca del Nord hay monarquia.Claro que en Cataluña ya teniamos una dinastia, la dinastia Pujol, a la que los separatas adorais y cuyo patriarca estudió en el Colegio alemán de 1933 a 1945 teniendo como compañeros de pupitre a la elite na.zi de BCN. Así salió.