Publicitat
Societat · 17 d'Agost de 2020. 12:37h.

Sorpresa per les baixes penes que demana la Generalitat amb els atemptats

El Govern ho justifica perquè ha caigut l'acusació d'assassinat

Sorpresa per les baixes penes que demana la Generalitat amb els atemptats

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona descarten acusar d'assassinat els tres processats pels atemptats del 17 i el 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, en què van morir 16 persones. Les dues administracions consideren que els processats no són autors materials dels atacs mortals i per tant no se'ls pot condemnar per aquests fets.

La Generalitat demana una pena de 44 anys de presó i l'Ajuntament, de 95. Les tesis de la Generalitat i l'Ajuntament s'acosten a les de la Fiscalia. Consideren que el paper dels processats es va cenyir a la seva pertinença a la cèl·lula terrorista que dirigia l'imam de Ripoll i a la preparació dels artefactes per atemptar.

La Generalitat i l'Ajuntament consideren que Houli Chemal, l'únic supervivent de l'explosió al xalet d'Alcanar, i Driss Oukabir, el nom que hi havia als papers del lloguer de la furgoneta utilitzada a la Rambla, formaven part de la cèl·lula terrorista i van preparar els artefactes per atemptar. El tercer processat, Ben Iazza, l'acusen de col·laboració: regentava una carnisseria a Vinaròs i va deixar documentació i una furgoneta frigorífica a la cèl·lula.

Les dues administracions no vinculen els tres processats a la massacre que va causar un altre terrorista amb l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona ni tampoc a l'atac amb matxets que cinc membres més d'aquesta mateixa organització van perpetrar a Cambrils.

Tot i això, tant el Govern com l'Ajuntament han explicat que no descarten que el seu escrit de qualificacions final, que es presentarà al final del judici, inclogui modificacions tant en les peticions de penes com en les tipologies de delictes comesos. Aquestes modificacions es faran en funció dels testimonis i les proves que sorgeixin i es presentin durant el judici -l'Audiència Nacional ha exclòs aquesta acusació dels fets que seran jutjats-.

L'alcaldessa Ada Colau ha explicat en declaracions a El món a Rac-1 que "pensem que els tres acusats que queden vius no eren al lloc dels fets però eren col·laboradors necessaris, i se'ls acusa de pertànyer a una organització criminal terrorista" i ha afegit que "entenem que, si s'estaven preparant per matar, també se'ls pot acusar d'assassinat".

Colau ha recordat que l'Ajuntament ha donat suport a aquesta acusació que "plantejaven les víctimes, però el jutjat ha tombat tots els recursos i ha caigut l'acusació". "Tot i així, no descartem tornar-la a plantejar si veiem que hi ha base durant el judici oral”, ha subratllat.

En canvi, tant l'Ajuntament de Cambrils com l'Associació de Víctimes del Terrorisme els acusen d'assassinat i demanen penes que superen els 2.000 anys de presó. A més, volen que s'apliqui la presó permanent revisable en considerar-los responsables dels morts i ferits en els atacs.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#11 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 18/08/2020 - 01:49

No exagere Señoria !

#10 VRaptor, Alicante, 18/08/2020 - 00:31

Esto es un calco de lo que sucede en Molenbeek, barrio de Bruselas que salvando las distancias aquí sería el municipio de Sants. En Cataluña el número de mezquitas salafista son 80, sin contar con los centros clandestinos de reuniones, mientras en el resto de España no llegan a 20. Gente joven sin trabajo ni futuro: combinado explosivo. Lo que hay.

#9 VOXER y a mucha honra, Covadonga, 17/08/2020 - 23:22

Lo raro es que no se hayan querellado contra las víctimas por no facilitarles aún más la escabechina a los de la religión del amor.

#8 Peculiaritats de la ceba, Girona, 17/08/2020 - 19:31

Aviat declararàn persona non grata a Guifred el Pelós.

#7 Soloesmiopinion, Tabarnia, 17/08/2020 - 19:26

Kat-al-unyah paraíso de la deloncuencia, defendiendo als nous catalans.