Publicitat
Societat · 30 d'Agost de 2021. 12:38h.

Tardà admet el fracàs de la immersió

L'exdiputat d'ERC veu el català "en un accelerat procés de regressió"

Tardà admet el fracàs de la immersió

L'exdiputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat en un article a El Periódico que el català "ha entrat en un accelerat procés de regressió pel que fa a l’ús social" i també "en tots els àmbits institucionals i econòmics". "En tots!", sentencia.

Tardà diu que la "regressió" afecta a aquells àmbits "en què s’havia considerat assolida l’excel·lència, com ara el sistema d’immersió lingüística avui profundament tocat o prou desaparegut en els ensenyaments secundaris".

També "en altres en què s’havia optimitzat un fals avenç progressiu, exemple del qual és la dada que fa avinent que avui dia es redacten moltes menys sentències judicials en català que fa vint-i-cinc anys, bo i passant pel mínim etiquetatge en llengua catalana".

L'exportaveu d'Esquerra a Madrid ha advertit que "si les forces catalanes no ho posessin tot de part seva i si el Govern no rectifiqués -la llei general de comunicació audiovisual-, entraríem en un escenari de no retorn quant a la supervivència de la llengua".

Finalment, diu que "el projecte de llei, no cal enganyar-se, pot esdevenir el darrer salvavides per a la llengua (en calen d’altres, d’entre els quals hi ha aturar el procés de decadència global de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació) o pot significar-ne el tret de gràcia".

Publicitat
Publicitat

87 Comentaris

Publicitat
#45 Purria lazi, Mollerussa, 31/08/2021 - 17:36

Hala listillo, ahora métete la Degeneración Super3 por el c....

#44 Pere que tomba, BCN, 31/08/2021 - 12:30

Els que critiquen la "imposició" del català en realitat estàn negant que es pugui parlar Català en públic. Exigir als altres ser bilingües per poder ser un monolingües és bastant contrari a l'esperit constitucional, una presa de pèl. Espanya no és només dels castellanoparlants.

#44.1 Juan Francisco Sánchez López, Zaragoza, 31/08/2021 - 13:31

Falso de toda falsedad. El espíritu constitucional consiste en que, en comunidades bilingües, cada cual pueda expresarse y comunicarse en la lengua cooficial que le dé la real gana. Y eso es lo que hoy en Cataluña, en el ámbito público, está muy restringido los hipanohablantes. Menos victimismo y más respeto por la libertad individual.

#44.2 Figueras, Figueras, 31/08/2021 - 13:44

Para mí podéis hablar como queráis, lo único que pido es que no impongas el Catalán ni que la uséis como lengua separatista

#44.3 Tomba que pera, unasolallengua, unasolaneurona, 31/08/2021 - 14:02

La típica falacia totalitaria lazi. Tú puedes hablar lo que te dé la gana, lo que no puedes es obligar al otro a hablar lo que tú desees con la excusa chorra de que tienes derecho a vivir "en catalá". Pues no salgas de casa porque por esa regla de 3 habría que prohibir el turismo y cualquier información que no esté en catalán. Au, a pastar.

#43 Petersellers, Barcelona, 31/08/2021 - 11:30

Desde que comenzó el prusés, es decir desde que la xenofobia de baja intensidad se quitó la careta, he ido dejando el uso del catalán de forma progresiva. Lo sigo hablando con mis amigos y conocidos catalanoparlantes pero no lo consumo, no compro literatura, revistas ni periódicos, no escucho la radio en catalán y por supuesto no veo tv3

#42 Funcional, bcn, 31/08/2021 - 10:35

Ni una lagrima oiga. ¿Quieren salvar el catalan?, empiecen por respetar ustedes el castellano como lengua que tambien es catalana y por tanto merece el mismo trato. Bilingüismo real en toda la administracion publica catalana. Pero mucho me temo que la intencion del separatismo identitario es precisamente la contraria, otra vuelta de tuerca.

#41 Miguel, Hospitalet de Llobregat, 31/08/2021 - 08:57

Es como cuando te dicen "no fumes, no bebas" , pues tu haces lo contrario. Pues con esto igual: a la gente no le gusta que le digan lo que tiene que hacer o no (igual que rotular el negocio en Castellano) Nunca hubo problemas hasta ahora (bueno desde hace ya algún tiempo) la gente se "entendía", hablara en catalán o castellano y viceversa.

#41.1 Decebut, bcn (tbn), 31/08/2021 - 11:49

No fumar y no beber es un buen consejo para nuestra salud y para la de los demás. Esto es otro tema.