Societat · 10 de Maig de 2020. 17:52h.

Torra ofereix diàleg després de posar pals a les rodes

El president diu ara que "des del primer moment ha estès la mà"

Torra ofereix diàleg després de posar pals a les rodes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat aquest diumenge en roda de premsa que "el Govern de la Generalitat des del primer moment ha estès la mà" al Govern espanyol i ha lamentat que l'Executiu central no hagi tingut en compte les seves propostes.

Torra ha criticat que el president espanyol "ha anat passant per diferents fases: diàleg, coordinació, cogovernança, desescalada institucional" i ha lamentat que "jo sempre m'he trobat amb les decisions preses". "Hem anat passant diferents fases. Diàleg, coordinació, cogovernança, ara ve la desescalada institucional, jo no les he vist mai enlloc. Jo sempre m'he trobat amb les decisions preses, començant per l'estat d'alarma. Malauradament és així" ha afirmat.

"El Govern de la Generalitat des del primer moment ha estès la mà. El Partit Socialista i Podemos prefereixen buscar-se aliats amb Ciutadans o entrar a discutir amb els que tenim una idea plurinacional i els que pensem que podem fer les coses d'altra manera sense renunciar al dret a l'autodeterminació de Catalunya" ha reblat.

Les declaracions del president contrasten amb les discrepàncies públiques que ha tingut el Govern de la Generalitat amb la gestió del Govern espanyol d'ençà de l'inici de la pandèmia de coronavirus en temes com ara el confinament i desconfinament de la població, la recuperació de competències arran de l'estat d'alarma, la utilització de l'UME per a la desinfecció de residències o la construcció d'hospitals de campanya per part de l'Exèrcit o la Guàrdia Civil.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar el tancament total de Catalunya per frenar la propagació del virus el passat 13 de març i va reclamar al president espanyol Pedro Sánchez que autoritzés el tancament de ports, aeroports i vies ferroviàries catalanes abans que ho decretés el Govern espanyol.

El president de la Generalitat Quim Torra va denunciar que el Govern espanyol es fes càrrec de les competències de la Generalitat en Salut i Seguretat arran del decret d'estat d'alarma. "Els experts ens recomanen el confinament domiciliari de tots els ciutadans i el tancament del país. La recepta del president Sánchez i el Govern PSOE-Podemos és confinar la Generalitat. Això va de la salut i la vida de les persones i no de proclames patriòtiques" va escriure en una piulada.

Quan el Govern espanyol va decidir que aixecaria el confinament total, el president de la Generalitat va reclamar que aquest es mantingués exceptuant els serveis essencials. Torra va assegurar durant la reunió de presidents autonòmics que aixecar-lo era "una temeritat" sense disposar de tests massius.

El Govern de la Generalitat també es va mostrar reticent a rebre ajuda de l'Exèrcit durant l'inici de la pandèmia. El president de la Generalitat, Quim Torra, va manifestar el passat 22 de març que "si necessitem l'Exèrcit, ho farem saber". Torra va considerar que "és de sentit comú, els que sabem que ens està passant som nosaltres, no a 500 quilòmetres de distància" va dir aleshores.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar a mitjans d'abril en una entrevista a Ràdio 4 que si el Govern s'hagués fet càrrec de la gestió del coronavirus "no hi hauria hagut tants morts ni tants infectats i probablement s'hagués pogut controlar d'una altra manera aquesta pandèmia".

Aquestes no van ser, però, les úniques discrepàncies en la gestió de la pandèmia. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va afirmar el passat 18 de març que desplegar l'Exèrcit a Catalunya era "del tot innecessari" i que era fer-ne "un gra massa"."A Catalunya no ens cal", va manifestar Buch. "La solució no és una estratègia militar ni policial" va apuntar. El conseller va assegurar que el que ha de fer la policia "és vetllar pel compliment de les normes" i que "els mossos, els policies locals i la guàrdia urbana facin complir la llei".

La consellera de Salut, Alba Vergés, va rebutjar el passat 20 de març demanar ajuda a l'Exèrcit espanyol per muntar un hospital de campanya davant la possibilitat d'un l'augment de casos de coronavirus. "Nosaltres ens estem preparant per a aquest augment de casos i aquest augment de casos greus" va assegurar. "No es tracta de demanar rescat a no sé quin exèrcit", va afegir.

El Departament de Salut tampoc va autoritzar posar en funcionament l'hospital de campanya que la Guàrdia Civil va muntar en un poliesportiu municipal de Sant Adrià de la Barca. La consellera de Salut Alba Vergés va argumentar que "nosaltres demanem tots els espais necessaris quan són necessaris".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 no soy nadie, barcelona, 11/05/2020 - 09:50

y lo peor es que se va con una pensión de ensueño y blindando judicialmente a cargo del contribuyente a todos los ladrones de su cuerda, esa es la labor de gobierno, más navegar una mañana por internet "buscando batas" y colgar pancartas que son un insulto hasta para un cactus

#6.1 Sergi Sergio, Barcelona, 11/05/2020 - 11:22

Y ademas se la acaba de subir aun mas, el dia 7 de Abril en plena pandemia y crisis de Covid-19 decreto subir las pensiones de los expresidents, lo tienes publicado en el DOG. Es un sinvergüenza de mucho cuidado con una jeta de cemento armado.

#5 Coque, El Centro de Tabarnia, 11/05/2020 - 08:39

A este tio, yo lo metia en una habitación con las paredes acolchadas y le decia que dialogara con el techo todo lo que quisiera

#4 Gregari, VNG, 10/05/2020 - 23:29

Me recuerda a Ibarretxe cuando decía que venía con la mano tendida. Menudo cretino!

#3 Neferu, Barcelona, 10/05/2020 - 21:22

Sí, es cierto. Torra siempre ha extendido la mano pera pedir más dinero, la independencia, y el referéndum.Eso no se lo puede negar nadie, siempre que ha extendido la mano ha sido para pedir, para exigir. Nunca para ayudar, ni siquiera para arrimar el hombro en esta terrible pandemia donde los fallecidos catalanes se cuentan por miles

#2 jvcs, barcelona, 10/05/2020 - 20:36

Espero que tienda la mano bien desinfectada desde los barrotes de una celda ! es su sitio natural donde deberia de estar