Publicitat
Societat · 31 de Desembre de 2008. 19:05h.

Tot s'apuja l'1 de gener

El gener estrena tarifes a l'alça de la llum, el telèfon, el transport i les autopistes

Tot s'apuja l'1 de gener

Imatge del cartell d'un captaire a Barcelona

Amb l'entrada del nou any, la vida s'ha tornat una mica més cara. A partir de l'1 de gener, la llum, el transport, el telèfon i les autopistes augmengten de preu. El Govern central pujarà les tarifes de la llum pels consumidors domèstics una mitjana del 3,5%, és a dir, que la factura del consumidor mitjà es veurà incrementada amb 1,12 euros. Telefònica també ha revisat les seves tarifes, i augmentarà el preu de les trucades metropolitanes (pugen 1,37 cèntims per minut i l'establiment de trucada 0,3 cèntims), provincials i interprovincials, així com les trucades al 902 i les tarifes a Internet (uns 2,55 cèntims al minut). Tenir una direcció d'Internet pròpia costarà uns 14 euros, un més que fins ara, mentre que l'alta de l'ADSL ocasional pujarà 10 euros.

Si la connexió a la xarxa serà més cara, el correu ordinari també es veurà incrementat. Correus té prevista una pujada mitjana del 2.66%, és a dir, un cèntim per la carta nacional ordinària, el producte més utilitzat.

Moure's en transport públic també serà més car. El transport a l'àrea metropolitana de Barcelona pujarà un 4,75%. La T-10, el més utilitzat de tots, s'incrementarà un 6,94%; la 50/30 un 5,7% i la T-Mes un 3,57%. Pel que fa al transport ferroviari, els bitllets de Rodalies i dels trens de Mitjana Distància pugen un 6 i un 5%, respectivament, mentre que els de Llarga Distància i l'Alta Velocitat augmenten un 4%.

D'altra banda, els contractes subscrits entre la Generalitat de Catalunya i les empreses concessionàries de les autopistes preveuen una actualització anual del peatge que paguen els usuaris d'aquestes carreteres. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha resolt l'aprovació de la revisió de les tarifes dels peatges per al 2009 en les vies que són de titularitat de la Generalitat. Aquesta revisió es traduirà en un augment d'un 4,24% de mitjana per a tots els vehicles i autopistes, en concret un 4,6% per a turismes i motocicletes a partir de l'1 de gener.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 Guillem, bcn, 02/01/2009 - 12:54

Però passo de guerres de banderes, que això és el que volen, penso el mateix que el Jose de Terrassa. L'agrujant dels polítics catalans és que mentre mamen de la mamella i escuren la societat diuen que la culpa és de Madrid.

#12 Guillem, bcn, 02/01/2009 - 09:30

Albert, ja veurem què faran amb més diners els de la Gene... Política social, abaixar impostos indirectes i directes, lliurar peatges?? Només des de la c eguera fanàtica es poden creure tals fantasies.

#11 jose, terrassa, 01/01/2009 - 21:53

Da igual de donde lo suban, suben los impuestos municipales, los regionales y los nacionales que mas da, si ningún político tiene en cuenta a la clase trabajadora, ellos como cobran bien y trabajan poco pues ya les esta bien...

#10 http://albert-bir.blogspot.com, Barcelona, 01/01/2009 - 21:17

Rodalies sí les puja Madrid. El cas de la T-10, resulta que la participació de l'Ajuntament i Generalitat puja i la de l'Estat baixa. I els peatges de l'Estat tb pugen. Cal finançament just per no acabar pagant el que el govern espanyol ens pren.

#9 Guillem, bcn, 01/01/2009 - 19:49

Montesquieu, tu ho has dit...però cada cop hi ha més nacionalistes que els va caient la vena dels ulls...Que ja no poden dir que és culpa de Madrid perquè la T-10 no l'apuja Madrid, ni l'aigua ni els peatges...però segur que algú ens dirà: espanyols!