Societat · 12 de Març de 2011. 09:17h.

Txernòbil a la japonesa

Fukushima esdevé el pijtor accident nuclear des del 1987

Txernòbil a la japonesa

La central de Fukushima, després de l'explosió

El terratrèmol de 8,9 graus que s'ha produït al norest del Japó ha provocat que el govern d'aquest país hagi decretat l'alerta nuclear per primera vegada a la seva història. Diversos treballadors de la central nuclear de Fukushima han resultat ferits com a conseqüència d'una explosió en una planta del complexe.

L'incident ha estat catalogat com de categoria 4 dins d'una escala que arriba al 7. Això significa, segons l'Escala Internacional de Successos Nuclears, que es tracta d'un accident amb "conseqüències d'abast local". Des de Txernòbil, al 1986, no s'havia produït un cas tan greu.

El de la central nuclear ucraïnesa va ser un accident de grau 7, mentre que al 1979 es va produir un de grau 5 a la central nord-americana de Three Mile Island. Les autoritats japoneses estan preparant dosis de iode per repartir entre la població més propera a la central, ja que aquest element preveu el càncer de tiroides.

L'explosió a Fukushima ha ensorrat part del sostre de la planta. Les autoritats japoneses han descartat danys al cofre del reactor, però han admès la fuita de radioactivitat, encara que en quantitats mínimes.

Des de l'exterior es veuen columnes de fum blanc al lloc de l'explosió. L'Agència de Seguretat Nuclear ha assegurat que "podria estar en curs una fusió nuclear" al reactor 1 de Fukushima, situada a 240 quilòmetres de Tòquio.

Els experts havien obert de forma controlada les vàlvules d'algunes campanes per tal d'alliberar el vapor dels reactors i tractar de rebaixar la pressió interior. La radiació va augmentar fins a mil vegades per sobre del seu nivell habitual a la sala de control d'un dels reactors.

Unes 46.000 persones, que viuen en un radi de 20 quilòmetres de la central, han estat evacuades. Paral·lelament, 11 de les 55 centrals s'han aturat automàticament per seguretat.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 luis, barcelona, 13/03/2011 - 12:18

Algo asi no puede pasar en ESTE PAIS DE LAS MARAVILLAS ya que es de suponer que parte de los empleados de las centrales son gente muy preparada, parientes de nuestra CASTA POLITICA que en este tiempo han colocado a familiares tan expertos como la VICE. donde han podido

#6 Xv1918, Bcn, 13/03/2011 - 08:28

La notícia és certa? Acabo de veure la retransmissió d'un canal de notícies japonès a TVE 24h, on sortia un expert, i deia que la situació de 1987 va ser més greu. Que la temperatura del reactor l'han controlada injectant aigua de mar.

#5 francesc-lluís, Baratària, 12/03/2011 - 22:44

Gent seriosa i preparada com els japonesos no han pogut controlar un reactor nuclear quan els ha fallat totalment el fluïd elèctric. Que passaria a les nuclears catalanes -amb els seus magnífics gestors i la tecnologia punta espanyola- en un cas similar? més val no pensar-hi gaire

#4 Oriol, Sabadell, 12/03/2011 - 22:08

M'esperava un titular més casolà, estil : Japó titlla de "desastre nacional" l'explosió nuclear".
Això de posar tan el dit a l'ull..

#3 Gerard, Barna, 12/03/2011 - 21:19

Passov: Queda clar qui és prou malalt i obsessiu com per treure aquest tema en una notícia com aquesta. Ja pots tornar a descansar: l'IMperi resisteix un dia més, els altres que es fotin.