Publicitat
Societat · 7 de Gener de 2013. 10:47h.

Un catedràtic d'Oxford apel·la al "seny dels catalans"

John H. Elliott afirma que "en aquest món global la independència no existeix"

Un catedràtic d'Oxford apel·la al "seny dels catalans"

Elliott, amb Aznar, al Campus de la Faes de l'any passat

El catedràtic jubilat de la universitat d'Oxford, John H. Elliott, ha donat la seva opinió sobre el procés sobiranista de Catalunya i ha afirmat que "en aquest món global la independència no existeix". "Tinc gran confiança en el seny dels catalans i crec que al final les coses se solucionaran d'una manera o altra", ha expressat en una entrevista al suplement dominical d'El País.

El doctor honoris causa per les universitats Complutense, Carlos III de Madrid, la de Sevilla i la d'Alcalá de Henares diu que "és joiós reconèixer que formem part d'un món en el qual tots estem lligats uns amb altres. També existeix una cosa anomenada generositat; qualsevol poble, si únicament pensa en si mateix i no és generós amb els altres, es perjudica a si mateix".

Elliott creu que el procés iniciat pel president de la Generalitat, Artur Mas, es deu a la crisi econòmica i apunta que "sempre he dit que en moments econòmics difícils és quan precisament els polítics es volen aprofitar del descontentament general per imposar la seva pròpia agenda. I aquest és el gran perill".

L'hispanista especialitzat en l'Espanya del Comte-Duc d'Olivares diu que la culpa d'haver arribat a aquest punt és de "els dos costats". "Comença -explica- amb el sistema autoritari dels Borbons en el XVIII, amb l'extinció de les Corts tant a Castella com a la Corona d'Aragó i l'abandonament (en paraules de Ricardo García Cárcel) de l'Espanya horitzontal dels Àustries per aquesta Espanya vertical dels Borbons, que es va imposar des del centre a les diferents regions. Això feia molt més difícil l'equilibri entre la innata diversitat d'Espanya i la unitat d'Espanya com a Estat i com a idea".

En aquest sentit afegeix que "seguim amb aquesta falta d'equilibri entre els dos. Esperava que s'hagués solucionat o superat aquest problema amb la nova Constitució, però veiem que també hi va haver defectes en els seus plantejaments. Haurien estat molt difícils d'albirar en aquest moment, però han quedat més clars en les últimes dècades. Això del "cafè per a tots" no ha estat gaire bona idea".

També posa de manifest que la relació Catalunya-Espanya "no dic que no sigui un problema, sempre hi haurà tensions entre un Govern central i les regions d'arreu d'Espanya, però en part pel que he dit, el seny fonamental dels catalans. En segon lloc, diria que les empreses catalanes no tenen interès, i en tercer, que per l'Europa actual serà molt difícil acceptar nous Estats que volen separar-se dels Estats centralitzats dels segles XIX i XX".

Finalment John H. Elliott assenyala que "per totes aquestes raons crec que tant Madrid com Barcelona hauran de trobar un camí que els dos creguin que es pot seguir".

Publicitat
Publicitat

88 Comentaris

Publicitat
#67 Teresa Berganzos, Madrid, 03/05/2015 - 10:00

Conozco catedráticos internacionales de hispánicas e historia, y su postura sobre Cataluña. Lo curioso es que casi siempre sus intereses corporativos son los que moldean su posición. Muchos suelen expresar simpatía hacia la causa catalana. Los que tienen subvencion de USal o Gobierno, no

#66 Pere, Oliva, 09/01/2013 - 01:16

La independència política respecte a una nació que no es la teua no te res a vore amb la globaliat en que vivim( tant amb Espanya com sense ella). El que si que es dolent es el nacionalime castellanista espanyol. I d'eixa malaltia no volen curarse

#65 canela, Torredembarra, 08/01/2013 - 21:16

Te tota la raó aquest conferenciant del "CampusFaes".

"Si un poble només pensa en si mateix i no és generós amb els altres, es perjudica a si mateix".

Però es refereix a Catalunya.... o a España?

#63 ramon, barcelona-c, 08/01/2013 - 11:05

Aquest sr no es hispanista es hispanofil. Com pot posar al mateix nivell les responsabilitats de l'estat espanyol i les del súbdits catalans ?. Quin es l'interés en igualar Catalunya amb qualsevol provincia espanyola ? Quan parla del seny català que vol dir plegar-se a la voluntat espanyola?

#61 xavi, barcelona, 07/01/2013 - 20:03

Té tota la raó. Per aixó jo vull un estat propi diferent de l,espanyol. No a les fronteres!. Estat propi català !