Publicitat
Societat · 2 de Gener de 2014. 17:24h.

Un desembre molt sec

L’SMC considera també que ha estat un mes “càlid” a gran part de Catalunya

Un desembre molt sec

Mapa de la precipitació acumulada

El Servei Meteorològic de Catalunya ha qualifica el desembre de 2013 com un mes sec i a més ha estat càlid al Pirineu, Prepirineu i al litoral i prelitoral Central i Nord i fred a les fondalades i depressions de l’interior i al litoral Sud.

A la major part de Catalunya el mes ha estat sec, i molt sec al quadrant nord-est, a la conca del Llobregat i al litoral Sud. En canvi ha estat pluviomètricament normal a punts del Pirineu i Prepirineu.

El mes de desembre ha estat marcat per l’estabilitat atmosfèrica com a conseqüència de la persistència de les altes pressions que han afectat el país durant 24 dels 31 dies.

Els primers divuit dies del mes van venir caracteritzats per la presència d’una persistent falca anticiclònica que abraçava gran part de l’Europa occidental. Aquesta configuració va provocar d’una banda, una situació de bloqueig que provocava una ubicació del corrent del jet al nord del continent i, per tant, que els sistemes frontals viatgessin molt lluny.

D’altra banda, l’estabilitat atmosfèrica juntament amb la presència d’una massa d’aire molt freda que es va instal·lar a Catalunya els últims dies del mes de novembre i que va quedar estancada per la falta ventilació a les valls i depressions de l’interior de Catalunya, va provocar que la boira fos persistent en aquests indrets.

La temperatura i l’oscil·lació tèrmica diària en aquestes contrades va ser baixa, fet que va provocar que moltes d’aquestes boires fossin gebradores. D’aquesta manera, el contrast tèrmic a Catalunya va ser molt marcat durant aquests dies, amb una diferència de temperatura important no tan sols entre el litoral i l’interior de Catalunya, sinó també entre les parts més baixes i més elevades del país, fruit de la marcada inversió tèrmica, un altre dels trets que va caracteritzar aquesta situació.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat