Publicitat
Societat · 25 de Juliol de 2012. 22:21h.

Un ex Terra Lliure creu que van desaparèixer per "competència deslleial d'ERC"

Puigcercós afirma que quan van aparèixer les denúncies per tortures als detinguts "Pujol va mirar cap a altre costat"

Un ex Terra Lliure creu que van desaparèixer per "competència deslleial d'ERC"

Imatge del reportatge

Joan Rocamora, exmembre de Terra Lliure ha explicat en un documental que l'extinció de Terra Lliure es va deure a "la competència molt deslleial en moltes ocasions d'Esquerra Republicana" perquè "va ofegar un espai polític de molt males maneres", i a causa també de la "desvirtuació de la lluita armada". (((Video 50:50))))
 
En el documental "L'operació Garzón contra l'independentisme català", produïda per Llibertat.cat i en el qual han col·laborat Alerta Solidària i l'Associació Memòria contra la Tortura, Rocamora, que va ser l'últim pres de Terra Lliure que va ser posat en llibertat després rebre l'indult del Govern, relata que el juny de 1992 -un mes abans que comencessin els Jocs Olímpics de Barcelona- va ser detingut per la Guàrdia Civil just quan acabava de col·locar un artefacte explosiu a Barcelona, entre Diagonal i Sicília.
 
El seu arrest, com el de desenes d'altres suposats integrants de Terra Lliure i del qual fa ara 20 anys, va ser ordenat per l'exjutge Baltasar Garzón. El reportatge defensa que Garzón va impulsar una macrooperació contra Terra Lliure per eliminar de cara al futur "l'independentisme combatiu a Catalunya" i garantir la seguretat dels imminents Jocs, que es produïen durant una treva d'ETA.

Just ara, que se celebren els 20 anys de la Barcelona olímpica, el reportatge recull el procés als qui foren membres de Terra Lliure, detinguts aquell mateix estiu. Mostra diferents testimonis, molts d'ells exintegrants de la banda, que expliquen que van ser torturats per la Guàrdia Civil després de la seva detenció, tot relatant supòsits episodis d'ofegaments amb bosses d'escombraries o la introducció del cap al vàter a Madrid.

Expliquen que encara que van fer públiques aquelles denúncies, a dia d'avui segueixen lamentant que gairebé ningú no els va escoltar. En un moment del reportatge apareix l'exlíder d'ERC, Joan Puigcercós, que afirma que el Govern de Jordi Pujol no va prendre cartes en l'assumpte immediatament: "Al principi no hi va haver una actitud activa per part del govern de Jordi Pujol, al principi va ser una actitud passiva, mirant cap a un altre costat".

Quan les tortures van ser públiques, innegables, i hi havia seqüeles físiques sobre les persones detingudes, no pots seguir ignorant la situació, però al principi, allò semblava una conseqüència lògica d'una operació de neteja prèvia a els Jocs Olímpics", sosté. (((Video minut: 30:22)))))
 
L'abril de 1995, tres anys després de la macrooperació policial ordenada pel jutge Garzón en què van ser detingudes o van anar a declarar voluntàriament unes 60 persones, el reportatge recorda que un total de 25 persones es van asseure a la banqueta de l'Audiència Nacional, acusades de pertànyer o col·laborar amb la banda armada.

El fiscal va demanar penes d'entre 3 i 38 anys de presó, i finalment en van ser absoltes 7 i 18 van rebre diferents penes, encara que es va recomanar el seu indult, ja que es va donar per provat que l'etapa terrorista de Terra Lliure ja estava extingida. En el reportatge, es recull també una antiga entrevista de Baltasar Garzón, en què valora que "aquella investigació sí que va tenir gran importància. De fet, després de la sentència condemnatòria de l'Audiència Nacional, Terra Lliure va deixar d'actuar, va deixar d'estar present, per decisió pròpia dels seus components ".

L'indult va començar a tramitar-se pel govern del PSOE, però oficialment el va aprovar el del PP poc després de guanyar les eleccions, l'any següent. Dos anys més tard, les suposades tortures van ser denunciades davant un jutjat de Madrid -l'Audiència Nacional no tenia competències per a aquest delicte, que havia de ser derivat a un jutjat ordinari-, que va arxivar el cas. Més tard, els afectats van acudir al Tribunal d'Estrasburg, que va condemnar el Govern espanyol no per tortures, sinó per "l'absència d'una investigació oficial efectiva".

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 Miquel Hernàndez Onna, Ceerdanyola, 28/07/2012 - 17:51

Estic molt orgullos qué, la, diguem lluita, per les consultes a Cerdanola, m'hagués permetre conèixer, encara que poc, a homes com en Rocamora..
I el vaig saludar molt emocionat.

#8 Miquel, Barcelona, 27/07/2012 - 18:11

És curiós com el video ara ja no es pot veure. Deu tenir or l'Estat Español que resurgeixi Terra Lliure?

#8.1 Manuel, Barberà del Vallès, 24/09/2016 - 10:21

Es pot veure. Ës propaganda a favor de Terra Lliure.

#7 Regeneració, Barcelona, 26/07/2012 - 10:21

Tota aquesta gent carca i desfassada pertanyen ae partits prehistòrics SI-PSAN-CUP (1969), ICV-PSUC (1936), ERC (1931). El partit més modern i avançat q tenim és Convergència (1974) i qui no vulgui avançar doncs q segueixi en la marginalitat de la màxima aspiració de 10 diputats. Sort i Evolució!

#7.1 itxaso, Matadepera, 26/07/2012 - 12:10

Si creus que evolució és anar privatitzant tot el que fins ara era de tots i cultivar l'amiguisme i la impunitat als lladres tens tota la raó llavors: PPCiU és modernitat i evolució. M'agradaria saber si arribes a fi de mes tu...

#6 Almogàver , La Sagrera , 26/07/2012 - 09:29

Les males maneres són anar fotem bombes que maten velletes. Són declaracions d'autèntic gamarús.

#3 Tallafilferro, Reus, 26/07/2012 - 00:28

Menys mal d'ERC ,al '92, L'unic que defensava el moviment pacific i Independentiste que ara tenim !!