Publicitat
Societat · 21 de Setembre de 2013. 12:15h.

Un general de l'Exèrcit acusa els independentistes de "manipulació"

"Les possibilitats que una Catalunya independent es convertís en un Estat membre de la UE, de forma automàtica, són nul·les"

Un general de l'Exèrcit acusa els independentistes de "manipulació"

Article

El general de brigada de l'Exèrcit de Terra a la reserva, José Enrique de Ayala, ha acusat els independentistes de "manipulació" pel lema 'Cataluña, un nuevo Estado en Europa', que utilitzen en les manifestacions. Segons ell, "la UE no acceptaria una declaració unilateral d'independència" i considera que "les possibilitats que una Catalunya independent es convertís en un Estat membre de la UE, de forma automàtica, són nul·les".

En un article a El País, exposa que "no és un assumpte en el qual càpiguen diverses interpretacions, o pel qual no hi hagi una posició clara de la UE. Els tractats estableixen de manera inequívoca les condicions d'accés de qualsevol nou membre, incloent la unanimitat en el Consell Europeu".

De Ayala apunta que "si la separació es fes d'acord amb les disposicions constitucionals i l'aquiescència de l'estat matriu, el nou Estat sorgit de l'escissió no podria romandre automàticament a la Unió, ja que la inclusió d'un nou membre, provingui d'on provingui, requereix modificacions en els tractats que només poden substanciar mitjançant els mecanismes establerts".

També manifesta que "s'és ciutadà de la UE perquè s'és ciutadà d'un Estat membre -en aquest cas Espanya- i, en sentit contrari, la pèrdua d'aquesta condició implica simultàniament la pèrdua de la ciutadania europea, que és conseqüència d'aquella".

Pel que fa a un possible reingrés, el general diu que "no hi ha un altre camí que el descrit en l'article 49 per a qualsevol ampliació, és a dir , mitjançant un tractat d'adhesió específic , i si hi hagués una altra via en el futur hauria de ser prèviament aprovada també per unanimitat dels membres actuals".

"En el Consell Europeu -continua-, on hauria de ser acceptat l'hipotètic reingrés de Catalunya, tots els estats membres tindrien dret de veto. Per tant, aquest reingrés només seria possible amb l'acord de Madrid, encara que ni tan sols aquest acord garantiria que no fora vetat -o posposat- per qualsevol altre Estat membre".

"Amaga els ciutadans catalans aquesta realitat -i les seves conseqüències econòmiques- és enganyar i pot portar a falsejar una consulta democràtica, mentre s'invoca la democràcia per demanar la seva celebració. L'assumpte és massa greu com per no ser honrats", afegeix el general a la reserva.

En aquest sentit, apunta que "potser alguns nacionalistes -els més radicals- prefereixin una Catalunya independent, encara que quedi fora de la UE i el seu reingrés sigui impossible sense el consentiment d'Espanya". D'altra banda, diu que "és possible que altres -més moderats- no busquin la independència completa, sinó un reconeixement de sobirania que els faciliti negociar amb Madrid un estatut molt avantatjós sense arribar a una ruptura formal, el que els permetria seguir en la UE com a part d'Espanya" i recorda que "les dues posicions polítiques són respectables si s'assumeixen obertament, encara que requereixen una modificació de la Constitució".

"El que no és respectable és confondre l'opinió pública presentant alternatives que saben impossibles. Cal dir als catalans el que veritablement es vol i quines seran les conseqüències de la decisió que es prengui. El contrari és una manipulació que ni els catalans -que l'han de patir- ni la resta dels espanyols mereixem", conclou.

José Enrique de Ayala (Foto: El País)

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#23 angel, cataluña no es españa, 23/09/2013 - 01:04

.......y tu que sabes de eso? Te soy sincero, no me interesa nada de nada la UE. Y soy independentista

#21 gerard de sarrua, bcn, 22/09/2013 - 10:48

Tot apunta a que millor albanesos que espanyols....s'ho han guanyat a pols,,,,,

#20 Josep, Barcelona, 22/09/2013 - 10:07

Catalunya nou estat d'Europa:

Catalunya: Bé.

Nou estat: Millor.

Europa: és un continent, i com a continent, conté. Catalunya SEMPRE serà dins Europa.


#19 Consultor, Molins, 22/09/2013 - 00:31

Una exposicion excelente, pero ningun indepe la tomara en consideracion porque su cerebro achatado no les alcanza, su "ilu" es mayor y ademas ya saldra el lamesartenes del Homs y el Gran Timonel para darles argumentos falsos y tramposos

#19.1 xavier, granollers, 22/09/2013 - 09:45

no deixarem mai de ser europeus. quan es proclami la independdencia encara serem europeus degut a que els españols no reconeixeran la independencia. està clar oi? Amb un any més ja tindrem la entrada a la unió europea com a nou estat català. España vol continuar venent coses als nostres mercats.

#18 Roger, L'H, 21/09/2013 - 22:17

El desconocimiento hace hablar de mensajes simples. Si escuchara el discurso de akellos intelectuales k defienden la inpendencia como nosotros oimos en todos los medios españoles los k no lo hacen podriamos entendernos, pero unos de los discursos esta vetado a media españa.