Publicitat
Societat · 28 de Maig de 2017. 18:27h.

Un historiador valencià 'repassa' Jordi Bilbeny

El doctor Vicent Baydal afirma que l'Institut de Nova Història aplica “ una pseudociència inventada”

Un historiador valencià 'repassa' Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny en una visita al monument de Colom

El doctor en Història Medieval i professor a la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Baydal, ha assegurat que l’Institut de Nova Història utilitza “un mètode completament acientífic”, en un article titulat “ja n'hi ha prou de fal·làcies bilbenyianes!” publicat al seu bloc. Baydal critica tant la manera de treballar com les conclusions de Jordi Bilbeny i afirma que aplica una “pseudociència inventada”.

“De la mateixa manera que cap societat que tracte d'avançar pot confiar el seu sistema sanitari a l'homeopatia, l'elecció dels seus representants polítics als designis astrològics o la investigació de delictes a la quiromància o la parapsicologia, tampoc pot fonamentar el seu coneixement històric col·lectiu -en el qual es basen moltíssims aspectes relacionats amb les aspiracions de futur del conjunt de la ciutadania- en les formulacions pseudohistòriques”, assegura el doctor.

Baydal diu que l’Institut de Nova Història fa “antihistòria” i “ anticiència”. Ho argumenta assegurant que la “història com la fa Bilbeny és molt ràpid” ja que es fa “sense llegir absolutament res de bibliografia i sense xafar mai cap arxiu”. “És agafar quatre dades extretes d'ací i d'allà, fer un plantejament determinat basant-se en eixes quatre dades, amagant totes les altres que el refuten o rebutjant-les en funció de prejuís apriorístics -no en el coneixement real de la societat del moment- i anar acumulant només les dades que pareixen reforçar el plantejament inicial, per molt esbojarrat que sigui”, ha etzibat.

L’historiador critica a “les persones i institucions de certa rellevància” que dóna crèdit a l’Institut de Nova Història. “Els subvencionen i els impulsen com si, tot plegat, estigueren fent un favor al país i treballant per la causa catalana. Però és ben al contrari, perquè no fan una altra cosa que pseudociència inventada que no serveix per a res més que per a embolicar la troca i degradar la racionalitat argumentada que hauria de guiar qualsevol societat que es vulgui ser  moderna, de progrés i amb autoestima col·lectiva”, afirma.

Vicent Baydal també critica als mitjans de comunicació “que els donen crèdit” i recorda que ERC de Sants-Montjuïc li va concedir el Premi Nacional Lluís Companys l’any 2013. “Ningú de nosaltres està disposat a perdre el seu temps de producció investigadora en tractar de rebatre una gent amb la qual no es pot argumentar racionalment, ja que desdenyen per complet el mètode que guia tot debat científic”, conclou.

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#17 joan, montblanc, 15/08/2019 - 20:02

No veig per enlloc el "repàs" , no dona cap argument, no fonamenta la seva crítica, només diu coses generals sense concretar. Potser és el Sr Vicent baydal qui s´'ho ha de fer mirar.

#16 gerard de sarria, barcelona, 11/05/2018 - 20:30

Perdoneu pero el senyor Ulloa, que ni era català, ni indepe, fa gairebé 100 anys ja ho apuntava.....potser és aquest catedratic qui té prejudicis

#14 Carlos Gomez, l´escupeta nasiunal, 29/05/2017 - 15:42

El Pamies fent medicina catalana i aquest desajustat mostrant la seva psicosi pel mon amb l´anuencia del Front Nasiunal

Res de nou.

Catalunya el nou estat d´Europa encara no inclos al DSMV.

#13 Carlos, Barcelona, España, 29/05/2017 - 12:04

Jordi Bilbeny es un friki y muchos disfrutamos de sus desvarios, casi tanto como cuando Galderic decide entrar en escena en el forum de e-Notícies. Ellos son los líderes del movimiento ultranacionalista catalán. Lo más carca y antidemocrático que tiene la CATverna. Això és clar i català!

#12 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 29/05/2017 - 10:29

https://www.youtube.com/watch?v=mEisLRaotd0

Data de publicació: 16 de juny 2013
"Cristòfor Colom i les Amèriques" va ser el tema de debat del dia 20-05-2006 a la taula rodona del programa "Millennium", del Canal 33 de Televisió de Catalunya, presentat i dirigit per Ramon Colom. Aquí teniu el Bilbeny. "Friki"?

#12.1 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 29/05/2017 - 11:15

A la tertúlia del programa, a banda del Bilbeny, hi havia dues catedràtiques d'història. Una d'italiana i una espanyola especialitzades en la figura d'en Colom. Teniu l'oportunitat de comprovar -per vosaltres mateixos- si en Bilbeny és "friki, o no. Abans d'opinar sempre és bo d'informar-se.

#12.2 Manuel, Tarazona, 29/05/2017 - 13:00

#12.1.

Sí, criatura, y lo dejan a la altura del barro sin dejar de sonreír. Te pasa lo que al muchachito Bilbeny, tan serio él: elucubras mucho sin pruebas. En tu caso, sin contrastar ni siquiera tus propios enlaces. Así os va.

Descansa, chiquitín, que te sube la fiebre.

#12.3 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 29/05/2017 - 13:48

Pel comentari que fas em fa tota la sensació que no has vist el programa...

#12.4 Manuel, Tarazona, 29/05/2017 - 15:30

#12.3.

Y por el tuyo que eres un simple fanático. Cualquier historiador profesional te recalcará que las hipótesis sin documentación se quedan en elucubraciones. Algo que ambas doctoras le dicen por activa y por pasiva.

Sigue así y no lo dejes, pequeño.

#12.5 Thomas, València, 01/06/2017 - 14:47

He visto y escuchado ese video y estoy totalmente de acuerdo con Manuel. El resto de historiadores lo dejan a la altura del betún.