Publicitat
Societat · 8 de Setembre de 2013. 21:24h.

Un jutge per la independència

Santiago Vidal diu que la voluntat del poble "passaria per sobre" de la Constitució

Un jutge per la independència

Vidal, durant l'entrevista

Santiago Vidal, jutge de l'Audiència de Barcelona, explica en un vídeo per al projecte ambindependència.cat els passos legals que hauria de seguir Catalunya cap a la independència. A més, recomana "fer cas omís" si l'Estat es vol oposar al procés de sobirania i aplica l'article 155 de la Constitució.

Vidal, que ja s'havia declarat partidari del dret a decidir en declaracions a e-notícies, assegura que el dret d'autodeterminació dels pobles està recollit per la legislació internacional però que a nivell de jurisprudència "la cosa és més complicada". "Cada cop que hi hagi un procés nou de secessió s'haurà d'analitzar cas per cas".

També comenta que "la legitimitat del poble" passaria per sobre de la Constitució si es fes una consulta amb un mínim d'un 70% de participació i dos terceres votés favorablement. Si es donés el cas i no hi hagués el consentiment d'Espanya, "Catalunya hauria de fer una declaració unilateral d'independència, portar-la als tribunals internacionals i demanar que ens la validin".

Preguntat sobre si l'Estat pot interferir en el procés sobiranista, Vidal afirma que ho pot intentar "amb la llei a la mà". "Però dubto que ho aconsegueixin i espero que no ho facin", afegeix abans de dir que Espanya podria en aquest sentit aplicar l'article 155 de la Constitució i anular temporalment l'autonomia o bé bloquejar qualsevol intent de fer una consulta.

"Però davant d'això, i sóc molt conscient que sóc jutge i potser no ho hauria de dir, no ens quedarà cap altra solució que fer cas omís d'aquestes ordres o instruccions que vinguin del poder centralitzat i nosaltres continuar fent exactament el mateix procés", sentència.

Publicitat
Publicitat

72 Comentaris

Publicitat
#54 Juan, Barcelona, 16/09/2013 - 16:38

Catalunya es plural, gracias a dios no es nacional nacionalista, a pesar de la prensa, tv3, radios, todos subvencionados, por la Generalitat, con los impuestos de todos los catalanes y españoles, ya tuvimos una España grande y libre franquista, nacional nacionalista. Visca Catalunya plural..

#53 paco del Ebre, Baix Ebre, 09/09/2013 - 22:56

con jueces cómo este, con legislaciones de conveniencia, se podría justificar lo que más convenga. heroico señor juez, heroico.....!

#52 Martín Martínez Mart, Barna, 09/09/2013 - 22:06

Solament s'aconseguirien els percentatges considerats apropiats pel Jutge Santiago Vidal, si Espanya no surt de la crisi i la gent del carrer continua creient que fora d' Espanya Catalunya estaria més bé..

Jo penso que els polítics independentistes no diuen tota la veritat...

#51 Martín Martínez Mart, Barna, 09/09/2013 - 21:42

El jutge Santiago Vidal diu que "la legitimitat del poble" passaria per sobre de la Constitució:

-Amb una participació del 70 %. i,
-Amb la votació favorable de les dues terceres parts.

No diu cap barbaritat.. De totes maneres, jo no desitjo la independència de Catalunya.

#50 Julius, España, 09/09/2013 - 18:21

Y bueno, si pasamos al plano político es aún peor. Lo que afecta a todos se decide por todos. Axioma democrático básico. En EEUU, en Suiza, en Australia Occidental, en Canadá ... Oiga, sr. juez, si no le gusta España deje su cargo y múdese. Esto no es terra nullius ...

#50.1 Replicant, Barcelona, 09/09/2013 - 19:42

" Lo que afecta a todos se decide por todos. Axioma democrático básico." excepto el querer formar parte de ese "todos" o no, obviamente. (proceso independencia de Escocia o Quebec por ej)

#50.2 Tià, Paisos Catalans, 10/09/2013 - 00:03

Sr. Július:vostè és dels que volen els jutges per al seu servei, així podrà delinquir,més corrupció,ect. i els seus jutges encara el premiaran;li donaran una paga multimilionaria pagada per tots,fotent la mà al calaix de tots.AIXÍ VA ESPANYA,enganyant a tothom,atot déu.

#50.3 Julius, España, 10/09/2013 - 14:45

#50.2

Tià, no sé de dónde coliges eso. Todo lo contrario, quiero un juez que haga su trabajo, que es cumplir la ley. # 50.1 El asunto escocés es totalmente diferente desde todos los puntos de vista. En cuanto a Quebec, léase la Ley de Claridad que dice que la competencia es de todo Canadá. Mitos ...

#50.4 Replicant, Barcelona, 10/09/2013 - 18:36

Más de lo mismo...en el asunto escocés ¿no es aplicable tu axioma democrático? En cuanto a Quebec es justamente la aplicación del principio democrático lo que propició el referéndum en su día.

#50.5 Julius, España, 11/09/2013 - 13:12

No. El asunto escocés es totalmente diferente desde los puntos de vista histórico, político, económico, étnico ... Se permite por el desinterés británico. Aún así léase el A de Edimburgo. En cuanto a Quebec te vuelvo a decir que en cuanto en Canadá se vió peligro se aprobó la Ley de Claridad.