Publicitat
Societat · 30 de Març de 2016. 12:18h.

Un manifest considera el castellà “la llengua de la immigració"

Cinc Premis d'Honor de les Lletres Catalanes demanen que només el català sigui oficial

Un manifest considera el castellà “la llengua de la immigració"

Jaume Cabré i Josep Massot, dos dels signants

El manifest ‘Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’, impulsat pel Grup Koiné –vinculat inicialment a l’ANC i integrat per professionals de la llengua-, demana que només el català sigui oficial a Catalunya, en considerar el castellà una llengua “imposada” pròpia de la “immigració” espanyola.

El manifest, que es presentarà aquest dijous al paranimf de la UB, està subscrit per més de 170 acadèmics, professors universitaris, escriptors, estudiosos, docents i altres professionals de la llengua. Entre els signants s’hi troben cinc Premis d'Honor de les Lletres Catalanes, com són Jaume Cabré, Josep Massot, Joan Francesc Mira, Maria Antònia Oliver i Joan Veny. També la professora de la UAB Teresa Cabré, o Salvador Cardús, de l'IEC i de la UAB.

El manifest denuncia que ”la llengua de la immigració (però només l’espanyola) pren a tots els efectes el rol de llengua per defecte”. També considera que “la "ideologia política de l’anomenat bilingüisme" provoca “que l’anormalitat lingüística actual continuï essent garantida i esdevingui la falsa normalitat de la república".

“El mecanisme per a aconseguir la implantació del castellà a Catalunya va ser i continua essent la bilingüització forçosa de la població. Un procés que va costar segles i que fins el 1939 encara era força precari pel que fa a la major part de les classes populars”, afegeix.

També considera que "el règim constitucional del 1978 ha refermat la continuïtat de la imposició politicojurídica del castellà a Catalunya" i no ha revertit "la norma social d’ús subordinat del català al castellà que condiciona l’ús lingüístic quotidià de la immensa majoria dels parlants i que porta a una indefectible substitució de la llengua del país per la llengua imposada per l’Estat".

Finalment remarca que “si aspirem a una societat cohesionada i respectuosa amb les diferents llengües i orígens que hi conviuen, cal que institucions i ciutadans s'impliquin en una aposta clara i ferma de la llengua catalana perquè torni a ser la llengua del país".

Publicitat
Publicitat

192 Comentaris

Publicitat
#124 Miguel De Cervantes , vic, 04/05/2016 - 09:23

Viva la democracia!!!

#123 AlexB, Vic , 02/04/2016 - 01:20

Es nazismo caganer. Prohibido en toda Europa.

#122 Pablo, a baña, 31/03/2016 - 22:12

mis abuelos vinieron de fuera. Mis padres, yo y mis hermanos nacimos en Cataluña. Usamos el castellano entre nosotros y con mucha màs gente. Somos inmigrantes. No somos catalanes. Nos avergozamos de nuestra cultura y pasado. Petdón por quebrantar la cohesión social.

#121 amadeus, Barcelona, 31/03/2016 - 21:46

A la que se descuidan les sale el totalitarismo, el ansia por una sociedad uniforme de acuerdo a sus ideas.
No falla nunca, todos los nacionalismo son excluyentes y fascistas.

#120 manuel navarrete, abrera, 31/03/2016 - 18:23

El castellano ya entró en Catalunya a finales de la edad media por obra y gracia de los comerciantes catalanes que hacían negocio con Castilla.Estos premios al "deshonor de las letras" de cualquier idioma no dejan de ser los posibles ideólogos de cualquier dictadura futura,de pena estas opiniones.