Publicitat
Societat · 4 d'Abril de 2015. 10:52h.

Un ministre alemany planteja canviar la normativa Schengen

L'avió estavellat posa al descobert un greu problema de seguretat en la identificació dels passatgers

Un ministre alemany planteja canviar la normativa Schengen

Thomas de Maizière, a la dreta, en una foto d'arxiu

L'accident  als Alps francesos de l'avió de la companyia Germanwings  ha posat de relleu les fallades de l'espai Schengen. La supressió de controls fronterers des de 1985 permet que actualment 420 milions d'europeus puguin desplaçar-se sense passaport per 26 països, dels quals 22 són estats membres de la UE.

El  ministre alemany de l'Interior Thomas de Maizière ha declarat al diari Bild que arran de l'accident van verificar el passatge i el personal a bord per veure si hi havia algun element terrorista o algun passatger sospitós, però " vam constatar que ni tan sols sabíem amb certesa qui anava assegut a l'avió. "És un problema de seguretat enorme. Hem d'analitzar seriosament la situació per saber si tot ha de continuar igual. Un vol no es pot comparar a un viatge en tren o autocar, en què els bitllets són anònims".

Les noves tecnologies han donat unes immenses facilitats per a la contractació particular de vols. Hi ha companyies que permeten comprar el passatge on line, amb el posterior enviament a l'usuari d'un codi QR.  Amb això és suficient per passar el check in i pujar a bord de l'avió sense haver hagut de mostrar cap document. Per robatori del smartphone o alguna altra argúcia, es pot suplantar fàcilment la identitat del viatger.

En aquestes condicions, l'única manera de localitzar un intrús és a través del visionat dels enregistraments fets per les càmeres de vigilància i el reconeixement facial, però es tracta d'un procés lent i no pas infalible. Thomas de Maizière voldria canviar aquesta situació actuant sobre la mateixa reglamentació de trànsit de passatgers d'un país a l'altre, per exemple, imposant l'obligació de mostrar un document d'identitat abans d'embarcar.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#5 La realitat, Berlin, 04/04/2015 - 17:06

Schengen va ser un decorat per fer veure que la UE feia passes endavant per la llibertat dels ciutadans membres, pero l'efecte real és un descontrol de les fronteres on hi passa tot el que vol vingui d'on vingui i porti el que porti a la motxilla. Els controls móbils no serveixen de res.

#4 zampador, Valladolid, 04/04/2015 - 16:39

Y los alemanes eran los listos, pues si tienen a este de ministro... que no tendremos los torpes.
Distinto que un autobús o tren ¿por qué? y ¿por qué es distinto un vuelo internacional que a Mallorca?
Como dicen más abajo, todo responde a la obsesión de controlar a todos.
Chapuza alemana, fue eso.

#3 Moisés, Vallirana, 04/04/2015 - 15:52

Pues no sé en que aeropuerto será eso, pero el DNI te lo piden siempre para pasar el control de metales y antes de subir al avión.

#3.1 ccc, bxn, 04/04/2015 - 16:34

En el tema aéreo no hay tanto problema. El problema es cuando se llega a un país miembro siendo de fuera, y uno se puede mover por toda Europa sin control alguno.

#2 Claüc, Sabadell, 04/04/2015 - 15:30

Els problemes que hi veu no han afectat mai a la seguretat. El què hi ha és un rerefons ideològic. L'obsessió de controlar-ho tot i tothom. És una malaltia paranoica.

#1 Lola, valls, 04/04/2015 - 12:27

schengen es el gran fracas de la ue

#1.1 SENGUETA, VIC, 04/04/2015 - 14:03

QUE SE PUEDA Y SE DEBA MEJORAR NO EXCLUYE QUE ES UN BUEN AVANCE .