Publicitat
Societat · 11 de Gener de 2016. 11:43h.

Una infanta a la banqueta

La defensa de Cristina de Borbó demana la nul·litat

Una infanta a la banqueta

La Infanta Cristina i Iñaki Urdangarain asseguts a la darrera fila

A les nou i vint del matí ha començat a l'Audiència de Palma la vista oral del "cas Nóos", que fa seure al banc dels acusats la germana del rei Felip, la infanta Cristina, i el seu marit, Iñaki Urdangarin. Tots dos han arribat al tribunal poc després de les 8 del matí enmig d'una forta expectació mediàtica.

Un cop dins la sala, i després que la presidenta del tribunal, Samantha Romero, declarés l'inici de la vista, el lletrat de Justícia, Luís Márquez, ha llegit les acusacions i peticions de pena més greus sol·licitades per als 18 acusats, quatre dels quals, entre ells la infanta, no estan imputats per la Fiscalia Anticorrupció.

L'enumeració ha acabat amb les dues peticions de quatre anys cada una que planteja Manos Limpias contra la germana del rei. A la infanta l'acusen de dos delictes fiscals per haver col·laborat, presumptament, amb el seu marit a estafar els ciutadans de les Illes i del País Valencià a través de la societat familiar Aizoon.

La defensa de Cristina de Borbó la porten Jesús María Silva, catedràtic de Dret Penal, i el "pare de la Constitució" Miquel Roca. Silva ha demanat la nul·litat de la Infanta però no vol que s'apliqui l'anomenada "doctrina Botín". Aquesta doctrina, que s'anomena així perquè va alliberar d'una condemna el president del Banc Santander Emilio Botín, al·lega que quan no hi ha acusació de la Fiscalia ni del perjudicat directe no pertoca mantenir la imputació. Això seria aplicable a la infanta Cristina perquè ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat l'acusen; només ho fa Manos Limpias. Tot i això el catedràtic Silva ha fet referències a altres sentències per demanar la nul·litat que expliquen el mateix que la "doctrina Botín" però no tenen l'estigma del privilegi.

El tribunal tindrà ara quatre setmanes per deliberar i la seva resolució determinarà si l'exduquessa de Palma serà jutjada o no. Qüestions similars plantejaran els defensors de l'assessor Salvador Trinxet; de l'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, de Diego Torres i de l'exsecretari de l'institut Miguel Tejeiro.

Per a Iñaki Urdangarin i el seu exsoci a l'Institut Nóos Diego Torres es demanen 19 i 16 anys de presó, respectivament, per delictes contra la hisenda pública i de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig. En les darreres hores s'ha sabut que estan disposats a tancar un acord amb la Fiscalia. Aquest acord no es faria públic fins que no se sàpiga què passa amb la infanta Cristina.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#9 Jordi, L'H, 11/01/2016 - 23:42

Falta el resto de la familia. Qué vergüenza de gente golfeando desde hace años amparados por esta Constitución tan divina y tan justa que nos dejaron los padres de la democracia, algunos de ellos franquistas, pero que según parece es más valiosa que los 10 Mandamientos ( el de no robarás se borró)

#8 Neferu, Barcelona, 11/01/2016 - 13:53

A la banqueta, si, pero solo para hacer el paripé. Apuesto la camisa a que sale limpia y pura del lance, porque como es tontita firmaba sin saber lo que firmaba y sin hacer preguntas.

#7 Pedro, Barcelona, 11/01/2016 - 13:53

A pesar de lo que digan, el estado de derecho funciona, aunque sea a trompicones, aún estamos esperando las sentencias sobre Pujol y toda la patulea que rodea DCD/DyL y puede ser el mayor escándalo de un dirigente/es en Europa en años, dada las cantidades sustraídas.

#6 pepe, andorra, 11/01/2016 - 13:45

la doctrina botin no es aplicable en este caso, pq hacienda somos todos y si el fiscal y el abogado del estado no intervienen, cualquier ciudadano, aunque parecemos mas bien subditos, puede iniciar el proceso al sentirse perjudicado por el fraude fiscal de esta señora. Y despues, los pujol.

#6.1 Soro, Barcelona, 11/01/2016 - 14:27

Ahi te equivocas si procede, ni la Fiscalia solicita ni hay perjudicado directo solo hay Manos Limpias, la decisión esta en el Tribunal.

#6.2 Resistencia, Del 3% al ridículo 100%, 11/01/2016 - 15:44

Soro..No procede aplicar la doctrina Botín. Lea el artículo que he citado más abajo y lo comprobara.Lo explica muy claro.Hay más de un argumento legal para su no aplicación.

Otra cosa es que se inventen la "doctrina Borbón".

#5 Calimero, Barcelona, 11/01/2016 - 13:05

Si es culpable que pague... No visto que nadie diga que es un ataque a España... El día que le toque sentarse a los Pujol ya veremos manifestaciones , trapos cubanos y espuma por la boca de los de siempre...