Societat · 29 de Novembre de 2012. 15:01h.

Uns 180 jutges creuen que reindultar quatre mossos "és un frau"

Lamenten que el Govern espanyol ha actuat de manera "groller i desviada"

Uns 180 jutges creuen que reindultar quatre mossos "és un frau"

Dos dels mossos condemnats i indultats, el dia del judici (Foto: TV3)

Uns 180 jutges han signat un manifest que s'ha fet públic avui en què carreguen contra l'indult, que consideren "un frau", en el cas de quatre Mossos d'Esquadra que van ser condemnats per tortures el 2008 i que han rebut recentment un segon indult del Govern espanyol.

El document subscrit per aquests jutges -de tot l'Estat espanyol- diu que els indults haurien de ser "excepcionals" i que "l'actuació del Govern de l'Estat en aquest cas suposa un menyspreu als milers d'agents de policia (de qualsevol dels seus cossos) que en tot l'Estat compleixen cada dia amb les seves funcions democràtiques "que" no són altres que defensar i promoure els drets fonamentals de la ciutadania".

Per aquest motiu creuen que "és un exercici abusiu" del Govern de Rajoy, que "suposa un afront al poder judicial", i també, consideren "una actuació contra la dignitat humana en incomplir l'obligació que incumbeix a l'Estat de perseguir qualsevol acte de tortura, sobretot -diuen- quan és realitzat per agents al seu servei".

El cas d'aquests mossos es remunta al 2008, quan van ser condemnats per l'Audiència de Barcelona per delictes de tortura, en haver agredit durant la detenció a un home, a qui van confondre amb un lladre. Durant l'arrest i el trasllat a comissaria, consta en sentència que el van copejar per tot el cos, el van amenaçar i li van arribar a ficar una pistola a la boca per fer-li confessar.

L'Audiència va condemnar a sis anys i set mesos de presó tres dels agents, i l'altre a dos anys i tres mesos a sis anys i set mesos de presó tres dels agents, i a un altre a dos anys i tres mesos pels delictes de tortures, lesions greus, detenció il·legal, inviolabilitat de domicili, contra la integritat moral i maltractament.

La sentència els obligava a entrar a la presó, però al febrer d'aquest any, el Govern espanyol els va indultar parcialment, tot reduint les seves penes de presó a dos anys perquè així eludissin la presó.

L'Audiència de Barcelona, posteriorment, va considerar que sí havien d'entrar a la presó i així ho va fer, però ara ha tornat a concedir l'indult al commutar la seva pena per una multa. "Concedir un indult en aquestes circumstàncies suposa fer un ús groller i desviat de la institució", diuen els magistrats.

"Indultar els qui vestint un uniforme policial han realitzat fets tan rebutjables -sostenen aquests jutges- és menysprear tots els milers d'agents que dia a dia lluiten precisament contra qualsevol acte que vulneri drets fonamentals", i creuen que "reduir aquestes penes", a més, "sembla incentivar comportaments que han de ser expulsats de qualsevol cos policial".

El ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, ja s'ha posicionat avui sobre aquest cas afirmant que respecta les decisions dels jutges però que l'indult és potestat del Govern.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#11 ramon, barcelona-c, 01/12/2012 - 23:42

Aixó del jutges es un tema interessant , quan els necessites no hi son p.ex. recorden el cas del sr Sanz del banc Santander ?, recorden el cas dels dos cosins de la Gabardina amb el cas del Banc Saragossà ? i Garzon amb els indepenistes catalans tancats X ideología no per delictes??Aixóesdemocràcia?

#10 Ramon, els espinacs, menja'ls a sacs, 01/12/2012 - 13:26

Després diran que el PPciu se l'ha inventat la meva àvia, la Ramona.

#9 contribuyente, Santo Domingo, 30/11/2012 - 11:08

Demencial e incomprensible , salvo que se quiera agraciar a algún interés polítco

#8 papallonesxxi, bcn, 29/11/2012 - 22:05

el que és un frau, és que després del primer indult, el jutge els volgués ficar a la presó!!!

#7 BEJOTA, BCN, 29/11/2012 - 19:07

HOME, ELS MOSSOS COM LA CLASE NACIONALISTA A CATALUNYA SÓN INTOCABLES,NO?

#7.1 Patateta, Horta, 29/11/2012 - 20:15

Caldria recordar que aquest policies han estat jutjats i condemnats, i l'afectat ha tingut dret a defensar-se i ser reparat moral i economicament. Això no ho podem dir de les tortures a immigrants, i a ciutadans del pais basc durant decades. Accions impunes i funcionaris intocables pel nacionalisme