Publicitat
Societat · 17 d'Octubre de 2015. 17:10h.

Víctimes dels trabucaires

Rehabilitat un monument que recorda dos mossos morts el 1845 a mans de bandolers

Víctimes dels trabucaires

La Guàrdia d’Honor dels Mossos deixa una corona davant el monument

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha inaugurat, juntament amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, la restauració del monument en record dels agents del cos de Mossos d’Esquadra assassinats el 1845, a Seva (Osona). 

Es tracta d’un pedró de 1845 que commemora un incident amb bandolers en què van morir dos mossos i que és conegut popularment com a ‘Pedra dels Trabucaires’ o ‘Pedró dels Mossos d’Esquadra’.

El monument és un monòlit de pedra d’1,70 metres d’alçada, amb una creu de ferro forjat incrustada i amb una inscripció gravada on es pot llegir: “25 de marzo MDCCCXLV. Cumpliendo con su deber y luchando contra los trabucaires murieron en este lugar los Mozos de Escuadra Isiro Pallarés y Juan Barnet”. 

Durant l’acte, el sacerdot i historiador Antoni Pladevall ha explicat els fets commemorats, que es remunten al 27 de febrer de 1845, quan una quadrilla d’una vintena de trabucaires formada després de la primera guerra carlina va assaltar a Tordera la diligència de Girona a Barcelona i va segrestar tres persones.

Al cap d’un mes, el 25 de març, els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís que s’havia vist gent sospitosa prop d’un mas de la rodalia de Taradell i es va produir un enfrontament entre els bandolers i un escamot de quatre mossos, en què van morir dos mossos novells i un dels segrestats -un altre havia estat abandonat i mort poc després del segrest-. Després de fugir il·lesos, els bandolers es van refugiar al seu catau, l’ara anomenada Balma dels Trabucaires, i d’allà van fer via cap a França, perseguits per un sometent de Seva i de Taradell.

Allà, després d’intentar obtenir un rescat pel tercer segrestat, el van matar. Finalment, disset bandolers van ser detinguts i quatre van ser ajusticiats a Montpeller, mentre que la resta van anar a la presó.

L’acte ha consistit en l’ofrena d’una corona de llorer davant el monument i ha comptat amb una formació de la Guàrdia d’Honor dels Mossos d’Esquadra. El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el director general de la Policia, Albert Batlle; l’alcalde de Seva, Xavier Rierola, i l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer també han assistit a l’acte.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#18 botifler1914, bcn-world, 19/10/2015 - 16:33

Un poco de historia nunca viene mal en medio de tanta crónica.

#17 llumí, barcelona, 19/10/2015 - 01:47

Inexacte. 4 membres del grup de segrestadors, van ser jutjats a Perpinyà i guillotinats, 2 a Perpinyà i 2 a Ceret (juny 1845). Prop del lloc, on hi ha el monument, també fou mort pels mossos l'ostatge Josep Roger que fou usat com escut humà pels trabucaires.

#17.1 botifler1914, bcn-world, 19/10/2015 - 16:34

Se lucieron los pobres.....

#16 Carlos Gomez, Bcn, 18/10/2015 - 14:52

Algu es pot pendre seriosament una policia que va disfresada de sargent pepper´s provincians com si fos un chirigota del caranaval de cadis ?
Segur que a ells no els fi fa gens de gracia que els obliguin a fer el ridicul d´aquesta manera nomes per les deries d´un molt honorable delinquent.

#15 Kropotkin, Vic, 18/10/2015 - 09:20

Y los trabucaires eran hispanos opresores de toda la vida, no? Jua, jua, jua,... Malditos opresores.... Jua, jua, jua,...

#14 Opinador, Bahia cochinos, 18/10/2015 - 00:46

Operacion de rescate de 3 rehenes.

Los 3 rehenes muertos.

Joer.