Societat · 27 de Setembre de 2018. 13:53h.

Volem els catalans una guerra?

Els irlandesos en van fer dues: una d'independència i una altra de civil

Volem els catalans una guerra?

Ha arribat el moment de decidir si els catalans volem una guerra d'independència. Ja ho va dir el difunt historiador Josep Fontana (1931-2018) abans de morir: "Normalment una independència es guanya amb una guerra".

A mi, la veritat, ja em va tocar fer la mili. I no penso repetir. Que no em busquin ara els d'un bàndol ni els de l'altre. Però, per si de cas, aquest estiu vaig anar a la meva estimada Irlanda.

Els irlandesos van tenir no una guerra, sinó dos. La primera va ser una guerra d'independència. La segona, una guerra civil. Calculen que va morir més gent a la segona que a la primera.

En efecte, tan bon punt van deixar de matar anglesos van començar a matar-se entre ells. Entre les dues faccions: els que acceptaven el Tractat amb Anglaterra i, de facto la independència. I els que no perquè suposava la fractura territorial d'Irlanda: el nord continua sent britànic.

Per això vaig estar passejant una setmana per Cork on va morir l'heroi de la independència Michael Collins (1890-1922). Des de llavors tinc la seva foto penjada de la nevera de casa.

foto1ok.jpg

Perquè resulta que a Michael Collins el van matar no els anglesos sinó els mateixos irlandesos contraris al Tractat. Però vaig tenir mala sort perquè, el dia de la visita, la casa natal de Michael Collins a la localitat de Clonakilty estava tancada per un pont. Obren de dimarts a dissabte de 10.00 a 17.00. I els dissabtes entre les 12.00 i les 17.00. Vaig haver de conformar-me amb l'estàtua erigida en una plaça propera.

I el Michael Collins Centre, gestionat per uns familiars llunyans, també estava tancat per una filmació. Però, com a consol, em van deixar fer una visita ràpida.

Va ser suficient per veure una d'aquelles fotos que gelen la sang. Una foto del casament de Kevin O'Higgins l'octubre de 1921 flanquejat per emanar de Valera, que arribaria a president de la República d'Irlanda, i el seu padrí, Rory O'Connor. Tot just un any després, el desembre de 1992, ja en plena guerra civil, O'Higgins signaria l'ordre per a l'execució del seu padrí de noces.

foto4ok.jpg

En fi, per consolar-me -si es pot trobar consol en el lloc on van matar a una persona-vaig visitar el tombant en què Michael Collins va ser mortalment en una emboscada: Béal na Bláth.

Una creu, erigida amb el gust dels anys 20, recorda el lloc on va morir el que era llavors president del govern provisional, ministre de finances i comandant en cap. Ja va ser mala sort perquè, de tota la comitiva, va ser l'únic mort.

I va contravenir les més elementals de seguretat. Tan bon punt van sonar els primers trets en comptes de sortir a tota velocitat va fer aturar la comitiva. Alguns creuen que fins i tot buscava la mort.

foto3ok.jpg 

Però si de veritat volen fer una volta per la personalitat de Michael Collins, visitin el museu militar a les Collins Barracks, en un dels turons de Cork. Obert de dimarts a dijous de 10.00 a 13.00 hores. I els divendres entre 10.00 i 13.00 i 15.00 a 15.30h. Vaig tenir la immensa sort que el sergent Denise McGarry em va atendre molt bé.

- Com va poder passar?

- A Irlanda és impossible mantenir un secret

Per als mitòmans, hi ha algun quadern de notes del propi Michael Collins. Era un home minuciós i de lletra clara i concisa. O cartes a la seva promesa, Kitty Kiernan, interpretada en la pel·lícula homònima de 1996 per una Julia Roberts amb accent irlandès.

O algunes de les armes utilitzades pel squad de Michael Collins -entre elles una Luger, els irlandesos sempre van ser pro alemanys-, quan es dedicaven a escorxar als anglesos.

foto5ok.jpg

Al cap i a la fi, l'heroi nacional d'Irlanda va ser l'inventor del terrorisme modern. Sembla que es dedicaven a caçar anglesos a partir de les fotos dels convidats al casament.

En fi, la incògnita és saber si els judicis del procés poden ser el turning point. Els independentistes irlandesos, quan van fer l'aixecament de Pasqua també eren considerats uns bojos.

El fet que els anglesos afusellessin a quinze capitostos -van perdonar a Eamon de Valera perquè havia nascut a Nova York, no fos cas que s'enfadessin els americans- sens dubte va ajudar a canviar l'opinió pública.

Al final de la visita em vaig refrescar la gola en un pub. N'hi ha dos: un a cada costat del carrer. Una Guinness acompanyada d'un sandvitx. La visita al passat d'Irlanda em va deixar exhaust./ Un reportatge de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#19 Sarola, Castelldefels, 28/09/2018 - 18:53

Si la "mandonguilla" del PSC , el politic més amoral d'Europa, continue siguent l'ideoleg del govern d'Espanya la Guerra Civil está asegurada. Estem esperant l'actuació de la Fiscalia General d'Espanya amb la rebaixa dels delictes i/o els indults
que la "mandonguilla" ja demanava al mes de Novembre de l'any 2.017.

#18 Sarola, Castelldefels, 28/09/2018 - 18:47

Es evident que el regim Nazi-Kumbayá de 1.980 ha podrit Catalunya, son 38 anys on el regim ha anat participant de tots els protocols del Nacionalsocialisme Alemany del segle XX. La guerra Civil sería la solució mes rápida per portar Catalunya cap la democracia i l'estat de dret.

#17 santi, La Garriga, 28/09/2018 - 08:58

Lo que más me sorprende es ver a gente mayor en las movilizaciones independentistas. Se supone que esta gente ha sufrido ya las consecuencias de una guerra y no puedo entender que quieran entrar en otra. Esos son los que de verdad tendrían que hacer pedagogía a los jóvenes para que dejasen de creer en las mentiras de los políticos.

#16 Opinador, Barcelona, 28/09/2018 - 08:03

Tenemos un problema de logística con esto de la guerra, no hay bastante arena

Se van a necesitar toneladas y más toneladas de arena para llenar los sacos terreros que protejan los chalets de lujo en la Cerdanya y además transportarlos en los BMW es un fastidio

Hay que procurar que los tiros y las bombas se concentren donde vive la chusma
;-)

#15 Hilario, Barcelona, 28/09/2018 - 06:56

El problema es que hasta hace poco España distinguía entre los indepes y los que no lo eran, y ahora ya no. Antes hubiera sido más fácil erradicar el mal. Ahora el.odio es hacia todo catalán.

#15.1 Opinador, Barcelona, 28/09/2018 - 07:55

El odio hacia todo lo catalán está muy arraigado en el procedimiento que pretende sustituir Cataluña por una ficción enfermiza y deformada

#15.2 opinador, Barcelona, 28/09/2018 - 08:20

maldito corrector automático: donde dice procedimiento debe decir proces

#15.3 pepe, andorra, 28/09/2018 - 11:50

q los medios induzcan el odio a lo catalan pq interesa es una cosa y q las personas se den cuenta de eso y diferencien entre separatas y no separatas es otra. Afortunadamente, la prensa ya no es capaz de manipular y dirigir como en los 90 hizo en yugoslavia. Esto no sera jamas como yugoslavia señor soros, jamas.

#15.4 Silvia , Teruel, 28/09/2018 - 15:18

Siempre he sentido simpatia por Cataluña ... tengo familia alli y he ido mucho. No todos los catalanes son como los fascistas y antidemocratas que son muchos independestistas. Y la verdad que cansa todas las mentiras, y el victimismo con el que actuan. Han enfrentado a los catalanes y roto la convivencia. Es cierto q ahora no me apetece ir a Cata