Publicitat
Societat · 20 de Febrer de 2012. 08:33h.

"Votar la dreta és un acte d'incultura"

El catedràtic González Casanova considera que "el capitalisme està agonitzant"

"Votar la dreta és un acte d'incultura"

José Antonio González Casanova

El catedràtic José Antonio González Casanova (Barcelona, 1935) ha estat un referent per a tota una generació de l'esquerra catalana. A la presentació del seu darrer llibre ("La meva gent d'esquerres, Fundació Rafael Campalans) hi van assistir dos expresidents -Pasqual Maragall i José Montilla-, però també el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, o l'actual líder d'Iniciativa, Joan Herrera, a més de dirigents de la nova fornada com Jordi Martí, Laia Bonet o Consol Prados. L'obra va ser presentada per Isidre Molas i Toni Comín.

González Casanova em cita per a l'entrevista a la terrassa d'un bar al passeig de Sant Joan perquè viu fora de Barcelona i ha d'agafar el Sagalés. Malgrat que la seva dona -l'aleshores rectora de la Pompeu Fabra Rosa Virós-, va morir el 2010 als seus 76 anys, està en plena forma. Arriba amb una gorra que em recorda Lenin i només seure demana un cigaló d'anís. Són les onze del matí.

El tres vegades catedràtic -que fins i tot ha protagonitzat alguna polèmica periodística amb el PP- no ha abandonat les profundes conviccions ideològiques que el van fer gairebé un mite intel·lectual de l'esquerra. Fill d'una família de dretes de Madrid de tota la vida -de missa i amb algun militar-, José Antonio González Casanova va ser un dels fundadors de l'Associació Democràtica Popular de Catalunya (ADPC) -la versió catalana del Felipe-, el Front Obrer Català (FOC), Convergència Socialista, el PSC-Congrés i després el Partit dels Socialistes de Catalunya.

Deu ser també de les poques persones que ha rebutjat un ministeri -Felipe González li va oferir el de Justícia al primer govern socialista, que va acabar en mans de Fernando Ledesma- o entrar al Tribunal Constitucional. "No serveixo per manar -afirma-; no mano ni a casa". En la seva opinió, "en les coses que al polític no li agraden, no et fa cas".

Això sí, va ser durant vint anys membre del Consell Consultiu de la Generalitat. "Quan vaig plegar, Pujol em va felicitar per la meva equanimitat", recorda. "De vegades em criticaven Serra i Obiols perquè no feia vots particulars, però els deia que quan té raó la Generalitat, defenso la Generalitat, no Pujol".

"La seva generació es va fer d'esquerres perquè els seus pares eren de dretes?", li pregunto. "Va ser a la universitat, fins a la universitat jo era falangista, de bona fe perquè m'havia llegit les obres completes de José Antonio".

"Des d'un punt de vista tècnic, José Antonio no era un feixista, sinó un catòlic social conservador". També considera que, més que una dictadura, el franquisme "va ser una monarquia absoluta" i que, de feixista, "només tenia la pompa falangista durant els primers anys".

Durant la conversa, li surten les seves profundes conviccions d'esquerra més d'un cop: afirma que "la CEDA és l'actual PP" i recorda que "ara es parla de Fraga com el gran home de la Transició, però si expliqués com es va comportar durant el procés constituent...". "Expliqui-ho, expliqui-ho...". "Estava radicalment en contra de les autonomies", afegeix.

Fins i tot considera que al nostre país es produeixen "actes tan incults com votar la dreta" o que l'esquerra "no vota el PSC o el PSOE, que també significa una falta d'intel·ligència", però no perdona les esquerres. En la seva opinió, el problema de l'esquerra és "ser de dretes" i encara es defineix com "anticapitalista", perquè "el capitalisme és inhumà, ineficient, s'està enfonsant, agonitzant...".

"L'esquerra són els indignats", insisteix. "Vostè està a favor dels indignats?", pregunto sorprès. Gairebé s'ho pren malament: "no és que hi estigui a favor, és que sóc membre dels indignats". De fet, durant la presentació del llibre, va felicitar Rafael Ribó per les seves crítiques a les retallades. "Però si no hi ha ni un euro a la caixa com ho fas?" pregunto. "El dèficit és fonamental per fer justícia", contesta. "La crisi no és perquè el tripartit hagi llançat els diners", afegeix.

José Antonio González Casanova ha estat, d'altra banda, testimoni excepcional de la política catalana durant trenta anys: és va oposar a la Lohapa, però va veure com "Ernest Lluch no va presentar les esmenes que li va donar Reventós". "Guerra li va dir a Lluch que si presentava les esmenes contra la Lohapa es trencaria la relació entre el PSC i el PSOE", assegura.

"A l'esquerra catalana se li va ennuegar la victòria de Pujol el 1980?", aprofito també per preguntar.
"Reventós va fer bé de dir 'no' a Pujol; sabia que era un engany- Pujol és incapaç de no dominar allà on va, perquè és una personalitat extraordinària". "A més, a alguns els va anar molt bé, perquè estaven espantadíssims si havien de governar", continua. "Obiols em deia de vegades que el que li agradava era passejar, però jo li deia que tenia obligacions", afegeix.

En parlar de CDC, també li surt una certa vena anticonvergent, malgrat les bones relacions personals amb l'expresident -"li vaig presentar la primera conferència en català a la universitat l'any 1952", recorda- perquè, en la seva opinió, "CDC és el PP d'aquí i, en algunes coses, pitjor".

Al FELIPE va coincidir amb alguns membres que després farien carrera a CDC com Miquel Roca o l'exeurodiputat Carles Gasòliba. "Roca, segons Pasqual Maragall, era la persona que infiltrada a CDC podia aconseguir que fos una dreta moderada".

També, com el PSC, va "intentar fer una federació de partits socialistes a nivell de tot l'Estat", però va fracassar i com "Gaddafi va subvencionar Tierno Galván", l'històric membre de Partido Socialista Popular (PSP) que després arribaria a ser alcalde de Madrid amb el PSOE.

González Casanova -que va néixer el mateix dia que Woody Allen: l'1 de desembre- acaba parlant d'astrologia amb la mateixa convicció que parla de l'esquerra. "L'astrologia és de les coses més serioses que hi ha: és la mare de totes les ciències", conclou amb rotunditat. / Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

68 Comentaris

Publicitat
#53 josepxicot, Barcelona, 21/02/2012 - 18:03

Senyor senyor,l´edat i l´idiologia caducada fa es
tralls al cervell,apa cap a la jubilació que suposso
serà aceptable,com a catedràtic i membre recone
gut i activista dins la xeca de la cultura totalitària,
aquests han fet molt de mal dins les universitats
creant escola,aixì van,quina pena.

#52 joan, barcelona, 21/02/2012 - 14:08

quand va ser profesor meu no solia dir aquestes ximpleries, es veu que el ser sociata et va encongin el cervell.

#51 Maria Vila, Bna, 21/02/2012 - 12:27

Que tot un senyor catedràtic generalitze d'aquesta manera tan burda, falsa i gens rigurosa, diu molt poc a favor d'ell. I decepciona la bona gent. No és el mateix que estrafolaris com "KAStigator", "antidretà" o similars, a qui ningú fot cas, és barallen a veure qui la diu més grossa. Molt penós.

#50 KAStigator, bcn, 21/02/2012 - 09:26

Votar a izquierdas es ser cómplice de asesinato, robo, desfalco y todos los delitos posibles.

#50.1 antidretà, CAT, 21/02/2012 - 09:48

I tu deus ser algun d'aquests grisos que ahir repartia llenya a València, m'equivoco?

#50.2 Saprissa, Sants, 21/02/2012 - 10:02

hahaha kasTIGATOR, si et presentas per president et votaré

#49 rafa, BCN, 21/02/2012 - 08:29

Y votar a la izquierda son 5 millones de parados y Filesa, y GAL, y la Cruz Roja, y ....