Publicitat
Societat · 22 de Març de 2010. 18:35h.

Zapatero i Montilla inaguren el sincrotró que va impulsar Aznar

Les instal·lacions seran plenament operatives l'any que ve

Zapatero i Montilla inaguren el sincrotró que va impulsar Aznar

Montilla i Zapatero, aquest dilluns a Barcelona

El complex del sincrotró Alba, que té un accelerador de partícules i un laboratori per a la recerca, ha estat inaugurat aquest dilluns durant un acte que ha comptat amb l'assistència dels presidents català, José Montilla, i l'espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. A la pràctica, la llum de sincrotró permet desenvolupar millors medicaments contra la sida, crear filtres més efectius per a les emissions de CO2 dels cotxes o estudiar fòssils ocults en materials opacs.

El projecte, tanmateix, es va posar en marxa el 2003 sota la presidència de José María Aznar -a petició de CiU-. Aznar només va posar una condició: no instal·lar-lo a l'Autònoma després que aquesta universitat el declarés persona non grata durant el mandat del rector Carles Solà, que va arribar posteriorment a conseller d'Universitats amb el primer tripartit. Llavors es va decidir posar-lo al terme municipal de Cerdanyola, fora de la UAB.

La seva construcció ha costat 200 milions d'euros, i cada any caldrà invertir-hi més de 15 milions d'euros, que financen a parts iguals la Generalitat i el Govern de l'Estat.

Sota una coberta que recorda un caragol marí, hi ha un túnel circular de 270 metres de circumferència on s'ha instal·lat un accelerador de partícules que hi farà circular electrons gairebé a la velocitat de la llum. Això produeix l'anomenada llum de sincrotró, uns raigs X un bilió de vegades més brillants que els normals. És com un supermicroscopi que permet veure amb precisió estructures moleculars i conèixer-ne els detalls interns.

Les instal·lacions, que seran plenament operatives l'any que ve, tindran inicialment set línies de llum o terminals i petits laboratoris on els investigadors podran observar les seves mostres. Els camps d'investigació inicials seran la biologia, la microelectrònica, la nanotecnologia, la química i la física. Progressivament s'aniran obrint més línies, fins a arribar a la trentena, en àrees com la medicina, la paleontologia o el patrimoni cultural.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 maxim, BCN, 22/03/2010 - 21:07

MONTILLA: El sincrotro no es un model de cotxe de la Seat....je,je.

#3 Bacus, Tarragona, 22/03/2010 - 20:39

La primera parida ets tu Alan. No barregis dles coses ni les treguis del seu contexte.

#2 Kropotkin, Vic, 22/03/2010 - 19:56

Jua, jua, jua,... Me mondo pensando en quien tenga que explicar a este par de fenómenos lo que es un sincroton. Jua, jua, jua,... Es una pena no verlo en directo. Se podría pagar por un espectáculo así... Jua, jua, jua,...

#1 Alan, Barcelona, 22/03/2010 - 19:08

espero con ansias pajas mentales donde mezcleis el sincrotrón con la independencia. Igual el ejercito de carretero lo usa para tener fusiles sincrotrónicos para luchar por la catalanidad,catalina del catalanismo catalan de cataluña ja ja . espero paridas